Neuvěříte, co se stane, když kliknete na tuto nabídku

Neuvěříte, co se stane, když kliknete na tuto nabídku
Na internetu si musíme dát pozor, komu se rozhodneme důvěřovat. Stačí se poptat po okolí. Budeme se divit, kolik chytrých lidí se nechalo zlákat a naletělo. V bezpečí nejsme ani při online nakupování, navštívíme-li podvodné stránky. A ukazuje se, že nemůžeme věřit nikomu.

Výhra v loterii, ztracený potomek či organizace pomáhající lidem na Ukrajině (či v jiném státě, který zasáhlo nějaké neštěstí). Jakmile si nedáte pozor, vaše peníze mohou skončit nikoli pomocí potřebným, nýbrž napěchováním kapes podvodníka, kterého vůbec nezajímá, že toto mohly být vaše poslední peníze a nyní si musíte někde půjčit. Podívejte se na časté taktiky, které z vás mají tahat peníze, a to mnohdy i opakovaně.

Vyhráli jste peníze v loterii. Nevadí, že jste se žádné nezúčastnili

Tato technika tak trochu trestá nepoctivé. Pokud se vám naskytne možnost vzít si velké množství peněz, které vám nepatří, napadne vás přikývnout nebo nabídku ignorovat? Moudré rozhodnutí je to druhé.

Pozor. Jakmile vám přijde (většinou) email, že jste vyhráli nemalou částku v loterii, kterou neznáte a která navíc sídlí v cizí zemi, ignorujte tuto zprávu. Obzvláště kurýrní či bankovní poplatky nebo daně jsou běžnou výmluvou, jak vás připravit o peníze. A také pozor, pokud vám to na sociálních sítích napíše rodina, účet dotyčného je pravděpodobně napaden. Pamatujte, že je nemožné vyhrát v loterii, jíž jste se vy sami nezúčastnili.

Jsme charita a nutně potřebujeme vaše peníze

Takto rozhodně nevypadá žádná žádost těchto podvodníků. Naopak vytvoří odkaz, kam můžete poslat peníze, které „si rozhodně nenechají pro sebe“. Jako u všech podezřelých nabídek, které se mohou tvářit důvěryhodně, platí, že ověřování informací je nanejvýš důležité. Než komukoli pošlete část odměny za svou práci, ujistěte se, že dobře víte, komu se chystáte ji poslat. Tito podvodníci pouze hrají na city, ve skutečnosti se však za své činy ani trochu nestydí.

Existují databáze charit, měli byste se napřed podívat tam.

Facebook, Instagram, X

Jsou přímo rájem lidí, kteří si dali za úkol oškubat co nejvíce poctivě pracujících lidí, aby sami nemuseli hnout prstem. A ke krádeži vaší identity nejdou daleko, všechny vaše zájmy a přátele mají přímo na dlani. A mají hned několik možností, jak vás okrást či vám naopak darovat vir.

Lákání na kvízy, které z vás k zobrazení výsledků buď tahají peníze nebo osobní údaje. V případě osobních údajů mají v podmínkách psáno, že jsou oprávněni prodat vámi uvedené údaje třetím stranám.

Žádost o přátelství. Potvrzujte je pouze lidem, které skutečně znáte. Ačkoli lidé se stejnými zájmy, například fanoušci určitých interpretů, si posílají žádosti mezi sebou, je lepší nikdy si nepřidávat do přátel lidi, o nichž nevíte vůbec nic. A když už to uděláte a neznámý vám pošle odkaz na nějaké stránky, ani na ně neklikejte, většinou jde o malware, který po určité době převezme kontrolu nad vaším zařízením.

A nikdy, skutečně nikdy si ze sociálních sítí nestahujte neznámé aplikace. Je to další způsob šíření malwaru, a to takového, který mobilní antiviry většinou neodhalí.

Pozor na falešné webové stránky aneb Nakupujte s rozumem

Kolikrát, než jste něco nakoupili přes nově nalezený e-shop, jste si ověřili, že vám zaplacený předmět opravdu přijde? Možná poprvé investujete jen dvě stovky, ale i to je v určitých případech špatný nápad. Líbí-li se vám šperk, který musíte mít, ale cena je příliš vysoká, nenakupujte na neověřených webech pod cenou, zejména jsou-li recenze umístěné přímo na stránkách webu a všechny jsou kladné.

Zdroje článku: