9 rostlin, které musíte mít doma: Bojují proti alergiím a čistí vzduch

9 rostlin, které musíte mít doma: Bojují proti alergiím a čistí vzduch
Pokojové rostliny nejsou pouze krásné na pohled, ale mohou prospívat Vašemu zdraví a měnit kvalitu vzduchu v místnosti. Pokud jste těmi, komu se to doma opravdu zelení pravděpodobně jste si vědomi výhod, které s sebou pěstování pokojových rostlin nese. Pokud jste „pokojovkám“ ještě nepropadli, možná se tak stane po přečtení tohoto článku.

Krásou, výhody pokojových rostlin jednoznačně nekončí

O tom, jak nám pobyt na čerstvém vzduchu svědčí, a je důležitý pro zachování našeho dlouhodobého zdraví, toho již bylo spousty napsáno. Protože však žijeme v době, kdy trávíme hodně času především uvnitř budov, je žádoucí, abychom se trochou té přírody obklopili. Zeleň v naší domácnosti pomůže nejenom jí samotné – odstraněním nechtěných toxinů a plísní, ale prospěje také našemu duševnímu zdraví.

Pokud se obklopíme těmi správnými rostlinami, mohou nám dokonce pomoci při některých zdravotních problémech, jako jsou alergie, astma, popáleniny, nespavost, špatná nálada a další. Přinášíme Vám následujících 9 rostlin, které po přečtení tohoto článku budete chtít mít také doma.

Filodendron

Filodendron oceníte především v obývacím pokoji, který je ve Vaší domácnosti pravděpodobně tou nejfrekventovanější částí a díky tomu se zde hromadí velké množství prachu. Filodendron díky svým velkým listům částečky prachu zachytává a zároveň pracuje na čištění vzduchu.

Aloe vera

Aloe vera je známá pro své zklidňující vlastnosti. Přímo zázračně pomáhá léčit drobné popáleniny a řezné rány a nejenom to. Pomáhá také čistit vzduch odstraněním toxinů jako je formaldehyd a benzen.

Potos neboli šplhavník

Tato pokojová rostlina je ideální do technické místnosti, kde se nedostane příliš mnoho světla. Je oblíbený právě tím, že také čistí vzduch a navíc odstraňuje pachy - což je užitečné právě v místnostech, jako je malý záchod, technická místnost či sušárna na prádlo.

Tchýnin či také hadí jazyk

Tato rostlina je jednou z mála rostlin, která v místnosti během noci dokáže přeměňovat CO2 na kyslík a regulovat proud vzduchu v místnosti. Jelikož má také schopnost absorbovat toluen, benzen, formaldehyd, pomáhá nám bojovat proti alergiím.

Chamedorea sličná neboli horská palma

Je dokonce vědecky prokázáno, že tato rostlina odstraňuje toxiny ze vzduchu – především formaldehyd, oxid uhelnatý a benzen. Díky těmto vlastnostem nám může pomoci zlepšit náladu, schopnost relaxace a zajistí nám mnohem lepší spánek – vhodná zejména do ložnice.

Zelenec neboli pavoučí rostlina

Tahle pokojová rostlina je nenáročná na pěstování a přesto se pyšní tím, že snižuje v domácnostech oxid uhelnatý. To nám pomáhá v boji proti únavě, snižuje bolest hlavy a dokonce i možnost vzniku oparů.

Nephrolepis exaltata neboli ledviník ztepilý

Tahle rostlina miluje stinné a vlhké klima a je ideální ji umístit do koupelny. Zlepšuje kvalitu vzduchu a snižuje formaldehyd v našich domácnostech. Ten se často vyskytuje v kosmetice, kterou právě v koupelně používáme.

Sukulenty

Sukulenty touží po suchém prostředí se spoustou světla. Jsou vhodné i pro ty, kteří si nedělají příliš hlavu s pravidelnou zálivkou. Podle vědců mohou sukulenty dokonce přispět ke snížení příznaků podobných chřipce, bolestem hlavy horečce či kašli.

Dracena marginata neboli dračinec

Dracena dokáže odstranit toxické látky z okolního vzduchu. Může také pomoci ke zvýšení vlhkosti díky fotosyntéze. Údajně je také vhodný jako ochrana před škodlivými látkami, které vyzařuje elektronika, s níž jsme dennodenně v kontaktu.