Opravdové přátelství znamená mnoho. Udělej si čas na své přátele

Opravdové přátelství znamená mnoho. Udělej si čas na své přátele
Přátelství je jednou z nejcennějších věcí v životě. Když kolem sebe máme lidi, na které se můžeme spolehnout, sdílet s nimi radosti i starosti, cítíme se šťastnější a vyrovnanější. Nicméně, čas od času se stává, že svůj čas a energii věnujeme spíše jiným věcem než svým přátelům. Co tedy můžeme udělat pro to, abychom udrželi naše přátelství a posílili je ještě více?

Najděte si čas na setkání

Přátelství je jako rostlina - musíme se o něj pravidelně starat a zalévat jej. Náš život je plný různých povinností a často se stává, že máme málo času na setkávání s přáteli. Pokud se s našimi přáteli delší dobu nevídáme, může se stát, že se vzájemně vzdálíme a naše vztahy ochabnou. Proto si vždy vyhraďte nějaký čas na společné setkání. Najděte si společné zájmy, aktivity a setkávejte se pravidelně.

Buďte upřímní a otevření

Přátelství je založeno na důvěře a vzájemné otevřenosti. Pokud jste ke svým přátelům upřímní, a sdílíte s nimi své pocity a myšlenky, upevníte tím vaše vztahy. Důležité je však i naslouchat svým a snažit se porozumět jim.

Podporujte se navzájem

Přátelé jsou tady proto, aby nás podporovali a motivovali v našich snahách a cílech. Pokud budete i vy podporovat své přátele v jejich snažení, budou se cítit oceněni a budou se k vám rádi vracet.  Buďte tu pro své přátele, když vás potřebují nejvíce, a přijměte pomoc, když ji sami potřebujete. Sdílení zkušeností a emocí může být velmi užitečné a přínosné pro obě strany. Pokud se budete snažit pomáhat a být podpůrní, vytvoříte si s přáteli pevné pouto a udržíte ho po dlouhou dobu. Koneckonců, ta opravdová přátelství jsou založena na vzájemné podpoře a pomoci.

Skupinové objetí přátel
Skupinové objetí přátel | Zdroj: William Perugini/ Shutterstock

Oceňujte malé věci

Někdy se nám zdá, že přátelé a lidé okolo nás jsou samozřejmostí a neuvědomujeme si, jak jsou pro nás důležití. Buďte vděční za to, že je máte, a oceňujte je. Někdy stačí i malé gesto, aby se ukázalo, že nám na někom opravdu záleží. Třeba jenom poslat krátkou zprávu, poslat dárek nebo se zeptat, jaký měl náš přítel den. Takové malé věci mají sílu a dokáží rozradostnit den.

Pamatujte si, co vás spojuje

A když už skupinu přátel máte, je důležité si uvědomovat, co vás k sobě přivedlo. Zajímáte se o stejné věci? Máte společné zájmy nebo koníčky? Sdílíte společné zážitky z minulosti? Pamatujte si, co vás spojuje, a udržujte to. Jednoho dne může přijít okamžik, kdy se vaše cesty začnou rozcházet. Je to přirozený vývoj, který může být bolestivý. Každý jedinec je individuální a to co ho bavilo před lety, už dnes nemusí být pravda. Proto, pokud už nemáte s daným kamarádem nic společného nebo vás vyloženě brzdí v tom co děláte, nechte ho jít, uleví se vám.

Zdroj článku:
  • Autorský text