Pozor na podomní pasti: Senioři v nebezpečí kvůli novým trikům prodejců

Pozor na podomní pasti: Senioři v nebezpečí kvůli novým trikům prodejců
Podomní prodejci nejčastěji cílí na ty nejzranitelnější – na seniory. A protože jim legislativa značně omezila pole působnosti, musí být čím dál vynalézavější. A tak se můžeme setkávat s novými metodami, kterými lákají ke koupi.

Leo Popper je jeden z nejznámějších podomních prodejců. Známe jej všichni jako tatínka- záletníka z filmu (či knihy) Smrt krásných srnců od Oty Pavla. Určitě si každý vzpomene, jak prodával vysavače značky Elektrolux. Dokázal svým potenciálním zákazníkům doslova vymluvit díru do hlavy. Výmluvnost ale už dnešním prodejcům rozhodně nestačí. Musí umět zaujmout, nabídnout něco, kvůli čemu si je člověk bude chtít pustit do domu a umí spoustu nátlakových praktik.

Nepouštějte je do domu

Nejlépe uděláte, když takovou osobu, která vám bez předchozí dohodnuté schůzky zazvoní na dveře, vůbec nepustíte dovnitř. Odečet měřidel nebo kontrolu kotle byste měli vědět dopředu. V případě, že někdo přijde neohlášen, měli byste být velmi obezřetní. Když už jej pozvete k sobě domů, dodržujte základní pravidla:

  • Nenechávejte jej v žádné místnosti samotného.
  • Kontrolujte to, co u vás doma dělá.
  • Ověřte si na internetu, zda společnost či produkt, který zastupuje a nabízí, skutečně existují.
  • Porovnejte si konkurenční ceny daného produktu.
  • Vezměte si čas na rozmyšlenou – smlouvu nemusíte podepsat ihned.

Podpis nevýhodné smlouvy

Podlehnout nátlaku ze strany podomního prodejce není nic neobvyklého. Spousta lidí si ihned poté, co opustí jejich byt uvědomí, že podepsali něco, co vlastně nechtějí, ani nepotřebují. Spoléhat se na to, že v jejich obci je vyhlášen zákaz podomního prodeje, nepomůže. Smlouva je i tak platná, ale je dost pravděpodobné, že prodejce dostane pokutu za porušení vyhlášky. Naštěstí existují jiné způsoby, jak se „zachránit“:

  • legislativní ochrana spotřebitele – do 30 dnů od podpisu smlouvy v rámci podomního prodeje můžete od ní odstoupit.
  • Jestliže tato doba již uplynula, můžete podat rozpor, že jste smlouvu neuzavřeli za své svobodné vůle.

Nebezpečí zvané „podomní prodejci“

Než si někoho pustíte domů, ověřte si, zda u dané společnosti skutečně pracuje. Někdy mohou prodejci tvrdit, že prodávají určitý produkt. Ve skutečnosti jim jde ale o to, aby se dostali k vám do bytu, kde vám mohou něco ukradnout. Může se jednat dokonce i o falešné charitativní organizace. Další skupinou jsou podomní prodejci, kteří tvrdí, že jsou zastupitelé energetické společnosti a přišli vám nabídnout ty nejlepší možné ceny. Jak už to tak ale bývá, nejde jim o vaše blaho, ale o vlastní prospěch. Na základě počtu podepsaných smluv dostávají provizi, takže v jejich zájmu je podepsat co nejvíce smluv.

Nekalé praktiky prodejců

Jak to podomní prodejci dělají, že vymámí z jalové krávy tele? Mají několik metod:

  • Agresivní prodej – nátlak či manipulace zákazníka.
  • Speciální nabídka (omezená dostupnost produktu) – pokud má navíc omezený čas, je velkým lákadlem. Může jít i o dárek navíc, bonusové body, slevu.
  • Předvedení produktu – zákazník se přesvědčí, jak produkt funguje a jaké jsou jeho výhody.
  • Odpověď na všechno – podomní prodejce je školen k tomu, aby rozehnal jakékoli vaše námitky či obavy.