Varování: Skrytá hrozba na bankomatu – vaše peníze zmizí jedním dotykem

Varování: Skrytá hrozba na bankomatu – vaše peníze zmizí jedním dotykem
Hotově nebo kartou? Tuto otázku slyšíme téměř při každé transakci od paní pokladní. Například v obchodech s potravinami, kam většina z nás chodí nakupovat denně.

Jak vybrat hotovost

Pokud si chceme vybrat hotovost, máme různé možnosti. Navštívíme kamennou pobočku banky, u níž jsme si zřídili účet a vybereme si hotovost u pokladny. Tento proces je ale většinou zpoplatněn nemalou částkou a také ne všechny pobočky disponují pokladnou. Další možností je výběr hotovosti z bankomatu. Pokud používáme bankomat své banky, výběr hotovosti má být bez poplatku. Pokud použijeme bankomat jiné banky, může vám být účtován poplatek za výběr hotovosti. Samozřejmě můžete mít i ve smlouvě, že máte výběry ze všech bankomatů zdarma.

Zůstatek na účtu

Pokud chcete znát svůj zůstatek na účtu, tak ten již může být zpoplatněn.

Bankomaty Euronet

Do Česka vstoupila v roce 1998 a spravuje 109 bankomatů.

Ačkoliv bankomaty využívá v dnešní době opravdu mnoho uživatelů a šetří na poplatcích za službu oproti výběru ve své bance u pokladny, bankomaty Euronet si poplatky účtují za nechtěné zobrazení zůstatku na účtu.

Můžete si prý zvolit

Když se Vám zobrazí display bankomatu společnosti Euronet, máte v jedné kolonce možnost „Hotovost a zůstatek“. Intuitivně na tuto kolonku uživatel klikne, protože si potřebuje vybrat hotovost a zároveň se mu zobrazí zůstatek na účtu. Za tuto službu se uživatelům strhnou peníze.

Další možnost

Další možností je ta, že si vyberete tlačítko „Jiné“. Je uživatelům jasné, co se pod tímto tlačítkem skrývá? K čemu jinému se bankomat využívá než k výběru hotovosti nebo zobrazení zůstatku na účtu? Proto toto tlačítko moc využívané nebude. Avšak když ho zvolíte, zobrazí se Vám pod ním dvě možnosti. Jaké? Výběr hotovosti v jedné kolonce a zůstatek na účtu v druhé kolonce.  V tomto případě, když zvolíte pouze tlačítko „výběr hotovosti“, žádný poplatek se vám za transakci neúčtuje.

Je ovládání zavádějící?

Bezpochyby je toto ovládání zavádějící. Většinu uživatelů nenapadne zvolit tlačítko „Jiné“. A navíc tam vlastně ani žádné jiné možnosti nejsou. Jen jsou služby rozděleny.

Ovládání bankomatu může být dosti zavádějící
Ovládání bankomatu může být dosti zavádějící | Zdroj: shippee / Depositphotos

A co když transakci nedokončíte?

I tak vám budou účtovány poplatky.

Poplatky za zobrazení zůstatku účtu

Tyto poplatky se pohybují přibližně v rozmezí od 10 do 50 Kč.

Jak se k tomuto kroku vyjadřují jiné banky?

Česká spořitelna

Stanovisko České spořitelny považuje komunikaci vůči klientům na bankomatech společnosti Euronet za zavádějící. Chce jednat o nápravě. Poplatek za zobrazení zůstatku účtu klienta Euronet generuje v okamžiku, kdy klient tento požadavek zadá. Avšak k tomuto zobrazení skutečně došlo se již Česká spořitelna nedozví. Pokud byl tedy uživatelům naúčtován za tuto službu poplatek, i když k zobrazení nedošlo, mohou uživatelé tento poplatek v digitálním bankovnictví George. Říká Lukáš Kropík, mluvčí České spořitelny.

Air Bank

Air Bank nabízí zobrazení zůstatku na účtu na všech bankomatech pro své klienty zdarma. Mezi Air Bank a provozovatelem automatu náklady vzniknou, ale zůstanou v nákladech Air Bank. Říká mluvčí banky Jana Pokorná.

ČNB – Česká národní banka

Dohled nad provozem tzv. nezávislých automatů, tady automatů společnosti Euronet nevykonává. Stanovisko je ale takové, že pokud nebude brzy sjednána náprava, bude ČNB tento problém řešit. V rámci společnosti Euronet, bankami a karetními schématy v rámci Sdružení pro bankovní karty. Říká mluvčí centrální banky Štěpánka Filipová.