Odhalte tajnou zbraň proti domácím plísním: Rostliny, které čistí váš vzduch

Odhalte tajnou zbraň proti domácím plísním: Rostliny, které čistí váš vzduch
Pokojové rostliny jsou běžnou součástí našich domovů a dobrou zprávou je, že mnohokrát neslouží pouze k dekoraci nebo pro potěšení oka. Jsou neodmyslitelnými pomocníky v boji proti plísním v našich domácnostech.

Čím dál častěji lidé ve svých domácnostech řeší plísně, zdá se to být již taková epidemie současné doby, a proto se pojďme společně podívat na to, jakými pokojovými rostlinami můžeme plísním v domácnostech předcházet.

Kouzlo, ale i praktičnost pokojových rostlin

Je všeobecně známo, že pokojové rostliny mohou zlepšit kvalitu vzduchu v domácnostech tím, že do sebe absorbují toxiny a zároveň uvolňují čistý vzduch. Díky fytochemikáliím, které rostliny uvolňují, mohou též pomoci z domácnosti odstranit plíseň a zamezit jejich novému rozvoji. Ve skutečnosti mají místnosti, kde máme pokojové rostliny umístěny o 40 až 60°% méně spor plísní a bakterií. Ideální je pokojové rostliny umístit do těch místností, které jsou náchylnější na vlhkost – tedy do koupelny, kuchyně, ale i ložnice.

Na následujících řádcích Vás seznámíme s pokojovými rostlinami, do kterých se vyplatí investovat, pokud chceme naše bydlení plísní zbavit, případně se jim vyvarovat.

Lilie míru

Velmi oblíbená mírová lilie je nenáročná pokojová rostlina s bílými květy a velkými palmovými listy. To, co jí vyloženě prospívá, je dostatečná vlhkost a stín. Ideálním místem je pro ni malá koupelna s menším množstvím slunečního světla. Má schopnost odstraňovat vzdušné toxiny a absorbuje vlhkost svými listy.

Břečťan popínavý pokojový

Břečťan je popínavá rostlina, které se daří nejenom venku, ale přinese spoustu krásy i do chmurného interiéru. Jeho pěstování je poměrně snadné a množí se jednoduše, a to řízkováním. Tato rostlina je výjimečná tím, že odstraňuje vzduchem přenášené plísně a také formaldehyd, které lze nalézt často uvnitř našich domovů. Nejlépe se mu daří na teplém místě, ale ne na přímém slunci a především mu svědčí dostatečná zálivka.

Hadí rostlina neboli tchýnin jazyk

O tuto velmi oblíbenou rostlinu je snadné se starat, protože nevyžaduje pravidelné zavlažování a nejlépe roste na světlém a teplém místě. Jako rostlina je velmi přizpůsobivá a nevadí jí, pokud na ni nějakou dobu zapomenete. Pomáhá odstraňovat plísně ze vzduchu a je též ideální pro vlhké místnosti.

Orchidej

Orchideje dnes najdeme ve většině supermarketů a dalo by se říct, že jsou také tradičními dárky, po kterých sáhneme, když si nevíme rady. Jsou nejenom krásné, ale také užitečné. Pomáhají snižovat vlhkost v místnostech, protože ze vzduchu kolem sebe získávají živiny. Při jejich pěstování je důležité je nepřelévat a nechat jejich substrát také částečně vyschnout.

Chlorophytum, neboli zelenec

Zelenec  je známý svými zelenými listy s bílým pruhem uprostřed. Jsou ideální pro většinu místností a jejich pěstování zvládne opravdu každý. Zelenec pomáhá snížit toxiny přenášené vzduchem, včetně plísní. Rostlinu je dobré nepřelévat, protože její kořeny mohou lehce uhnívat.

Zdroje článku: