Varování: Podvodníci využívají AI a pandemii k vylákání peněz! Naučte se bránit

Varování: Podvodníci využívají AI a pandemii k vylákání peněz! Naučte se bránit
Doba, a především umělá inteligence zažívá pokrok každý den. Je čím dál tím těžší udržet si pozornost, když jsme v online světě. Přečtěte si časté internetové podvody, na které byste si měli dát pozor, a návod, jak se nestát další obětí, která přišla o spoustu peněz.

Pokud vám vlivné osobnosti či dokonce moderátoři televizí sdělují, že všem lidem posílají peníze zdarma, nereagujte. Stejně tak nevěřte tomu, že mladík z chudé vesnice vyhrál několik milionů korun, když si stáhl aplikaci zaměřenou na hazard. Jsou to AI reklamy vytvořené podvodníky. Andrej Babiš ani nejúspěšnější YouTuber světa vám opravdu nic nedají. Cílem je tahat z vás peníze, šance na získání většího obnosu peněz je opravdu mizivá. Na co dalšího byste si měli dát pozor?

Princ z Nigérie již není in. Těší mě, jsem podnikatel v nesnázích

Člověk v nesnázích si zaslouží pomoc. Má-li ale na internet, pravděpodobně na tom není až tak špatně. Jistě si vzpomínáte na celosvětově slavného prince z Nigérie, který potřebuje emigrovat a dá vám miliony, když mu nyní pomůžete finanční hotovostí. Otázkou zůstává, proč by v Nigérii neměl přístup ke svému majetku a u nás již ano.

Nyní se jedná o podnikatele, který naléhavě potřebuje vaši pomoc. Je to ta stejná písnička. Má miliardy, ale potřebuje od vás peníze. Kdokoli od vás někdo potřebuje peníze, pro své vlastní dobro na to nereagujte. Špatný slovosled, špatný pravopis a náhlá znalost češtiny, jedná-li se o cizince, jsou varovné signály, proč byste opravdu neměli důvěřovat člověku, u něhož ani nevíte, jak vlastně vypadá.

Je pandemie, podívejte se na nakaženost ve vašem městě. Toho malwaru si ale nevšímejte

Pandemie je téma, z kterého se dají čerpat příběhy a následně i peníze. Uvedeme si pár příkladů podvodů, s nimiž se můžete setkat, pokud nastoupí další vlna pandemie. Charitativních organizací náhle přibývá, všechny slibují výzkum zázračné léčby, na který potřebují peníze. A to okamžitě. Většinou nezapomínají uvádět čísla úmrtí v souvislosti s danou nemocí. Chcete si koupit test, léčebnou sadu či dokonce vakcínu, ale platba je dopředu? Od nikoho neověřeného si nic takového nekupujte, od toho jsou vystudovaní odborníci. A pozor také na různé falešné stránky s mapami. Platíte-li si antivir a vyběhne vám upozornění, tento fakt přepošlete všem svým známým, dokud jim ještě zvědavost nedala.

Zaplaťte, nebo přijdete o sociální pojištění. Na robotické hovory obzvláště pozor

Když zvednete hovor, robota či jinými slovy automat určitě poznáte. Tyto stroje (a čím dál častěji AI) byly navrženy tak, aby odpovídaly na vaše otázky. Avšak váš dotaz musel být jedním z nejčastějších dotazů. Robot z vás nikdy nebude tahat peníze kvůli daňovému dokladu pod výhrůžkou, že vám nechá smazat pojištění.

Další poměrně častý fígl těchto botů je bezplatná zkušební verze. V konečném výsledku zjistíte, že jste nedobrovolně poskytli číslo své karty, nebo citlivé informace. A podvodníci váš hovor nahrávají, tudíž se pokud možno vyhněte slovu ANO. Dá se vytrhnout z kontextu a vy budete mít velký problém.

Jak již nikdy nenaletět

První rada, ne však důležitější než všechny ostatní, je neposkytovat nikomu osobní údaje, číslo karty či dokonce peníze. Máte-li sociální sítě, pamatujte, že podvodníci si o vás mohou zjistit mnoho informací a vydávat se za dávného přítele či dokonce člena rodiny. Neklikejte na odkazy, které neznáte a které vám jsou vnucovány jinou osobou. Podvodníci velmi dobře vědí, že pošlou-li vám odkaz, jste zvědaví, o co se jedná. Nikdy nesouhlaste se vzdáleným přístupem k počítači či mobilu a nikdy si do těchto zařízení neinstalujte programy k tomu určené.

Cítíte-li se tlačeni do něčeho, co nechcete, zavěste či ignorujte všechny další zprávy, které vám přijdou. Máte-li nezabezpečenou Wi-Fi, zabezpečte si ji. Podvodníci se mohou dostat i do vašeho internetového bankovnictví, a to pouze tím, že se přihlásí k vaší síti.A když už jsme u těch hesel, změňte si je na velmi silná. Ideálně něco, co nedává smysl, a u každého účtu použijte heslo jiné.

Nedívejte se na streamy ze stránek, které nejsou důvěryhodné, a neklikejte na pochybné reklamy. Kliknete-li na ně omylem, udělejte si hned antivirový test, ideálně ten v režimu offline. Trvá jen pár minut a pochytá většinu skrytých virů. U pochybných nabídek požádejte o čas na rozmyšlenou. Je-li vaše prosba zamítnuta, okamžitě ukončete konverzaci a odejděte z webových stránek. A poslední rada: Všechno má své výhody, ale také nevýhody. Nenajdete-li ani jednu nevýhodu, pravděpodobně to není to pravé ořechové.

Zdroje článku: