Listy rebarbory nevyhazujte: Lze je použít jako hnojivo i postřik proti mšicím

Listy rebarbory nevyhazujte: Lze je použít jako hnojivo i postřik proti mšicím
Pokud pěstujete na zahradě rebarboru, nemusíte se nutně zbavovat jejích listů jako nepotřebného plevele. Připravte z nich účinné hnojivo nebo výluh, který odpudí mšice i slimáky.

Rebarbora (reveň kadeřavá) patří mezi oblíbenou jarní zeleninu, jejíž plody jsou sladké a lze z nich vyrobit celé spektrum produktů, jako jsou džemy, koláče, nebo třeba sirupy. Rostlina se tedy používá především v kuchyni, kde se zpracovávají její narůžovělé řapíky. Ostatní časti, tedy kořen a listy, ovšem nacházejí také své uplatnění – kořen především v lékařství. Listy rebarbory jsou mírně jedovaté kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové, jež může být ve velkých dávkách pro lidské tělo škodlivá. K vnitřnímu užití se proto spíše nehodí. Rozhodně je však můžete použít pro jiné účely. Nejčastěji se z nich vyrábí vývar nebo výluh, který může sloužit jako hnojivo i postřik proti plísním nebo třeba mšicím. Zde je několik rad, jak s listy rebarbory naložit, aby našli co nejlepší užitek.

Jak zpracovat rebarborové listy na užitečné produkty

Látky obsažené v listech rebarbory jsou velmi prospěšné pro některé druhy zeleniny. Jedná se především o ty, které k růstu a plození potřebují dostatek draslíku, jako jsou rajčata, papriky, meruňky nebo třeba vinná réva. K výrobě všech produktů se používají uzrálé listy, rebarbora se sklízí na přelomu jara a léta.

Jak si připravit hnojivo z rebarborových listů a jeho účinky

Jako hnojivo se používá odvar z listů. Ty je potřeba nakrájet na malé kousky a zalít vodou v poměru 1:5. Směs přiveďte k varu, přibližně po minutě jej odstavte z přímého ohně a nechte listy půl hodiny louhovat. Poté listy sceďte a vyždímejte. Pevnou složku můžete kompostovat běžným způsobem. Kromě odvaru lze použít i výluh (v takovém případě se používá horká voda a listy se nechají louhovat po dobu 24 hodin v lednici – aby se předešlo jejich fermentaci). Jinou variantou je dlouhodobě louhované hnojivo v poměru 1:10, které se nechává stát 14 dnů otevřené a pravidelně se promíchává. Po scezení se pak ještě ředí v poměru 1:10. Hnojivo by mělo být aplikováno vždy po 2 až 3 týdnech po celou dobu růstu rostlin. Navíc působí odpuzujícím efektem proti slimákům.

Jak vyrobit z rebarborových listů postřik proti škůdcům, houbám a dalším nemocem

Postřik z rebarborových listů se vyrábí velmi podobným způsobem jako hnojivo, rozdíl je jen v potřebné koncentraci. Odpuzujícími látkami v listech jsou především zmíněná kyselina šťavelová a pak také různé třísloviny, které škůdci nemají rádi. Silný postřik vyrobíme odvarem nebo výluhem z nasekaných listů v poměru 1:1, případně je možné si připravit čaj z rebarborových listů. Čaj nebo slabší výluh z rebarborových listů se používá jako postřik proti mšicím (připravuje se jako 24hodinový výluh 0,5 kg nahrubo nasekaných listů rebarbory v 3 l studené vody), postřik se aplikuje jednou denně. Proti houbám a plísním se používá zmíněný silnější odvar, který se aplikuje přímo na postižené části ošetřovaných rostlin.

Výhody používání hnojiva z rebarborových listů

Hnojivo i postřik působí jako prevence proti některých škůdců a nemocím rostlin, zpevňují jejich části a zvyšují výnos. Po aplikaci hnojiva jsou plody často aromatičtější a mají plnější chuť. Látky obsažené v hnojivu i postřicích z rebarborových listů celkově utužují stavbu těla rostlin, které jsou následně odolnější vůči nepříznivým podmínkám, především chladu a nadměrné vlhkosti půdy. Hnojivo podporuje správný vodní režim, rostlinky tak mají nižší tendenci uhnívat.

Zdroje článku: