Vyhněte se chemii: Účinné přírodní metody, jak se zbavit škůdců na vaší zahradě

Vyhněte se chemii: Účinné přírodní metody, jak se zbavit škůdců na vaší zahradě
Spokojenost a nadšení z udržované zahrady může vystřídat frustrace, jakmile se na ní objeví první vady. Pokud se nezačnou řešit v zárodku, může následovat fiasko. Jak se zbavit škůdců, kteří narušují pracně udržovanou zahradu?

Podporujte zdraví zahrady

Asi nikdy nedosáhnete toho, aby vaše zahrada byla zcela bez škůdců nebo jiné havěti. Tyto organismy mají své místo v ekosystému, ale pokud se přemnoží a neposkytnete rostlinám ochranu a správnou výživu, může se vynaložené úsilí proměnit v katastrofu. Mnoho škůdců se živí kořeny květin, trávy nebo zeleniny. Květen je za dveřmi, ale nedávné vysoké teploty přispěly k výskytu některých škůdců o něco dříve. Před škůdci se můžete chránit hned několika způsoby.

Dbejte na bohatou půdu

Jedním z nejdůležitějších bodů je prevence, kterou byste rozhodně neměli podceňovat. Proto se snažte dbát na to, aby vaše zahrada byla dostatečně bohatá na živiny. Čím jsou rostliny silnější a zdravější, tím více budou odolnější vůči škůdcům a plísňovým chorobám.

Při výběru hnojiva volte směsi s vysokým obsahem draslíku. Zapomeňte na modré hnojivo s vysokým obsahem dusíku, pokud nechcete podporovat plísně a škůdce.

Odpuzovač larev

Vytvořte dokonalou obranu pro náchylné rostliny tím, že podpoříte diverzitu své zahrady. K vyšší diverzitě vám pomohou různé druhy rostlin. Různorodost rostlin může pomoci vytvořit vyvážený ekosystém, který podporuje zdraví rostlin a odolnost vůči škůdcům a chorobám. Skvělými ochránci trávy a náchylných rostlin jsou stračky, muškáty a česnek. První dvě rostliny sice obětují své kořeny, aby nalákaly larvy, které ale následně zemřou, jelikož jsou pro ně kořeny jedovaté. Česnek plní zase funkci, která odrazuje broukům a dalším škůdcům, aby kladli vajíčka v jeho blízkosti.

Různorodost rostlin může pomoci vytvořit vyvážený ekosystém
Různorodost rostlin může pomoci vytvořit vyvážený ekosystém | Zdroj: Neirfys / Depositphotos

Vyzkoušejte trik s koňským hnojem

Výsadba rostlin není jediným šetrným způsobem, jak se zbavit havěti bez použití chemických přípravků. Na místo postižené velkým množstvím larev můžete použít trik s použitím koňského hnoje. Naplňte kbelík koňským hnojem nebo kompostem a zakopejte ho na postižené místo s velkým množstvím larev. Kbelík s hnojem na sebe naláká velké množství larev. Po roce kbelík vyndejte a zbavte se škůdců.

Pozor na houbové choroby

Kromě broučků jsou nepříjemnými škůdci na pozemku také plísně nebo rez růží. Květiny jako růže, nebo jim podobné, by neměly být sázeny příliš blízko sebe. Po deštích mohou nastat komplikace, že samotné listy dostatečně neproschnou a výsledkem je výskyt výše zmíněných chorob. Při plánování zahrady myslete na to, aby měly rostliny dostatek prostoru k absorbování slunečního svitu. Co dále hraje velkou roli?

Prevence před houbovými chorobami

Dodržování rozumné vzdálenosti mezi jednotlivými rostlinami nemá vliv pouze na sluneční svit, ale také na dobrou cirkulaci vzduchu, která je zapotřebí ke zdravému růstu bez chorob a plísní. Pravidelně kontrolujte rostliny a udržujte je v dobrém stavu, například odstraněním odumřelých listů. Při zálivce se vyvarujte zalévání listů, protože to může vést k výskytu plísní. Výběr vhodné odrůdy taky hraje klíčovou roli v odolnosti vůči různým nemocem.

Zdroje článku: