Mech a lišejník, kam se podíváš: 5 tipů, jak nejlépe vyčistit dlažební kostky a spáry

Mech a lišejník, kam se podíváš: 5 tipů, jak nejlépe vyčistit dlažební kostky a spáry
Mech je krásný v lese, ale ve spárách mezi dlaždicemi už tolik ne. Přitom je to jeden z nejčastějších problémů, které majitele venkovních dlažeb trápí. Jak se rychle a efektivně zbavit mechů a lišejníků?

Nezáleží na tom, jaký typ dlažby máte – mezi každým typem kamenných „kostek“ zůstávají byť i jen milimetrové spáry. A ty jsou živnou půdou pro mechy, lišejníky nebo všelijaký plevel. Přitom platí, že čím užší jsou spáry mezi dlaždicemi, tím hůř se plevel odstraňuje. Takže například majitelé zámkové dlažby mají často těžkou hlavu a přemýšlí, jak na to. Máme pro vás několik tipů, jak s mechy a lišejníky zatočit.

Mechanické odstranění

Většina lidí sahá po mechanických prostředcích, kterými odstraní plevel, mechy a lišejníky. A nejde o nic jiného než starou dobrou ruční práci. Vezmete si špachtli, pořídíte si speciální zahradní vidličku, případně kartáč na spáry (jsou k sehnání v hobby marketech), kleknete na kolena a začnete. Spáru po spáře, kostku za kostkou – vše je potřeba ručně proškrábat a odstranit tak mechy, lišejníky nebo plevel. Což je hodně pracné, časově náročné a jistě si u toho otlačíte kolena. Výsledek ale bývá víc než dobrý – dokonale vyčištěné spáry mezi dlaždicemi.

Oheň jako pomocník

Plevel, mech a lišejníky ve spárách dlaždic můžete i vypálit. Ne ale klasickým ohněm – tím byste si mohli poškodit také povrch dlaždic. Používají se speciální elektrické hořáky s extrémně horkým vzduchem, se kterými můžete jen procházet kolem spár a žhavý vzduch okamžitě ničí mechy a lišejníky. Výhodou také je, že jde o dlouhodobé řešení a spáry zůstanou čistí mnohem déle než po mechanickém vyškrábání.

Horká voda

Mechy a plevel ve spárách dlaždic můžete likvidovat i s pomocí horké, téměř vroucí vody. A nemusíte ji vařit speciálně za účelem likvidace plevele. Stačí, když například po uvaření brambor, rýže nebo těstovin budete horkou vodu z hrnce vylévat nikoliv do dřezu, ale mezi dlažební kostky. Horká voda je spolehlivým zabijákem všech běžných rostlin a dlažbu nemůže nikterak poškodit.

Herbicidy

Spáry mezi dlažebními kostkami můžete mechů a dalších nechtěných rostlin zbavit i s pomocí herbicidů. Jedná se o chemické přípravky, které jsou určené na likvidaci rostlin. Seženete je v každém zahradnictví nebo hobby marketu a ideální je zvolit ty s rozprašovačem. Stříkejte je na spáry z těsné blízkosti a postříkejte všechna místa. Působení herbicidů není okamžité, ale už za několik dní mechy a lišejníky zahynou a můžete je pak snadno vyškrábnout pryč. Jen pozor, při aplikaci je potřeba chránit si oči i kůži a dávat pozor na zvířata nebo děti.

Spáry pomohou vyčistit také vysokotlaké čističe.
Spáry pomohou vyčistit také vysokotlaké čističe. | Zdroj: taborov / Depositphotos

Vysokotlaké čističe

Možná už by si údržbu zasloužila i vaše dlažba. Dlažební kostky můžete čistit mnoha způsoby, od ručního čištění až po použití chemikálií. A k oblíbeným možnostem patří použití vysokotlakého čističe. Ten dokáže zbavit dlažební kostky i drobnějších nečistot a skvrn. Výhodou vysokotlakých čističů je, že s nimi můžete často zlikvidovat právě i mechy a lišejníky ve spárách mezi dlaždicemi – proud je tak silný, že doslova odtrhne mechy i lišejníky. Takže naráz vyčistíte dlaždice i spáry mezi nimi.

Utěsnění spár

Ať už si ale vyberete jakýkoliv způsob likvidace mechů a lišejníků ve spárách, počítejte s tím, že nejde o definitivní řešení. Mechy a plevel ve spárách po čase začnou růst znovu. Takže půjde o nekonečný boj. Snad jediný způsob, jak tomu zabránit a zvítězit jednou provždy, je utěsnit spáry s pomocí malty nebo jiného podobného materiálu (bohužel ani písek není vítězstvím).

Zdroje článku: