3 způsoby využití chřestové vody v domácnosti či v kosmetice

3 způsoby využití chřestové vody v domácnosti či v kosmetice
Chřestová sezóna je krátká, a tak je třeba užít si ji naplno a se vší parádou. Konzumace výživných chřestových výhonků má řadu benefitů. Málokdo při zpracování ale využívá jeho plný potenciál, například vylévá chřestový odvar, který je zanechán po vaření. Zkuste ji letos využít i jinde než v kuchyni. Možností je spoustu.

Asparagus, česky chřest, je superpotravina bohatá na celou řadu mikroživin, jako například vitaminy A, B, C, E, vápník, forsfor, zinek, hořčík a mnoho dalšího. Jako čerstvou složku potravy si ho však můžeme užít pouze po krátkou dobu. Chřestová sezóna začíná v dubnu a končí přibližně v polovině června. Chřest samozřejmě koupíte i mimo sezónu, pravděpodobnost, že se ale bude jednat o čerstvý chřest je mizivá. Navíc vás může odradit i vysoká cena, za kterou je mimo sezónu prodáván. Proto bychom neměli marnit čas a alespoň dočasně jej zařadit do jídelníčku. Ať už tvoříte chřestovou polévku, omáčku či salát, ve všech případech se v části přípravy chřestu potkáte s jeho vařením. Poté vám v hrnci zbyde voda, kterou většina lidí bezmyšlenkovitě vyleje, to je ale obrovská škoda.

Chřestová voda pomůže s problematickou pletí

Tento tip ocení především ti, kteří mají problematickou pleť a nedaří se jim najít perfektní produkt pro čištění pleti. Zapomeňte za zpracované micelární vody z drogerie s dvaceti přísadami a naplňte lahvičku chřestovou vodou. I z jednoho svazku chřestu dostanete pořádně silný vývar, ve kterém plave spousta pro pleť prospěšných látek, zvláště pak vitamin E a zinek. Ty jsou nutnou přísadou každého kosmetického produktu pro typy pleti se sklony k akné, často ale ne v takové míře, v jaké je to potřeba. Chřestovou vodu tak můžete využít na denní čištění pleti.

Dopřejte pokojovkám extra živiny

Co je dobré pro naše zdraví, je mnohdy prospěšné také pro rostliny. Chřest obsahuje mnoho antioxidantů, které se do vody při vaření uvolňují. Jakmile voda vychladne, můžete jí použít jako závlahu pro rostliny u sebe doma. Květiny tak dostanou novou dávku vitaminů a odvděčí se poctivým růstem a zdravým vzhledem.

Vyrobte si domácí univerzální čistič

Chřestová voda poslouží jako skvělý základ pro domácí univerzální čistící prostředek. Jednoduše smíchejte 250 ml chřestové vody, 250 ml octa a případně nějaký esenciální olej či citronovou šťávu, dle vlastní preference, pro příjemnou vůni. Jak ocet, tak chřestová voda mají dobré dezinfekční účinky, zároveň to ale nejsou agresivní přísady a mohou být použity na různé typy povrchů. Takový čistič můžete použít jak na otírání nábytku, tak třeba na kuchyňskou linku.