Jeho Výsost princ Sverre Magnus, nejmladší člen královské rodiny, už má za sebou jeden virál

Jeho Výsost princ Sverre Magnus, nejmladší člen královské rodiny, už má za sebou jeden virál
Kdybyste tohoto malého šprýmaře potkali, nejspíše by vás ani nenapadlo, že jde o nejmladšího člena norské královské rodiny a potenciálního následníka trůnu. Je-li jedinou královskou rodinou, kterou znáte, ta britská, tak vás uvolněnost, která vládne u norského dvora pravděpodobně poněkud zaskočí.

Král Harald, kterému je přes 80, je neuvěřitelně aktivní, mimo jiné se třikrát zúčastnil olympijských her, a rád se s veřejností podělí o své názory prakticky na cokoli. Jeho žena ani snacha nemají urozený původ a ve volných chvílích si rád zažertuje, a to nejčastěji se svým synem Haakonem či vnukem Sverrem.

Sverre Magnus a pořadí na trůn

Jeho Výsost princ Sverre Magnus se narodil 3. prosince 2005 v univerzitní nemocnici Rikshospitalet v Oslu. Princ je třetím v pořadí následnictví trůnu. Před ním je jeho otec a starší sestra, protože v roce 1990 došlo ke změně dědického práva a pořadí na trůn určuje pořadí narození bez ohledu na pohlaví. S trochou nadsázky se tak dá říci, že je skutečným hravým benjamínkem rodiny, který ví, že jej královské povinnosti pravděpodobně minou. 

Zdá se, že v Norsku se na protokol příliš nehraje

Sverrův otec, korunní princ Haakon Magnus je svým způsobem rebel jako jeho otec, král Harald. Stejně jako se král Harald zamiloval do obyčejné ženy a sňatkem s ní tak porušil protokol, udělal to i korunní princ Haakon Magnus. Haakon se s Mette-Marit Tjessem Høiby seznámil na rockovém festivalu, a pokud si myslíte, že britský princ Harry je rebel, když si vzal rozvedenou ženu, tohle vám vyrazí dech: Mette-Marit byla servírka, která měla za sebou divokou minulost, nedochodila vysokou školu, a navíc byla svobodnou matkou. 

Ani na jedné z těchto věcí Haakonovi nezáleželo, a tak se pár v roce 2001 s požehnáním krále vzal. Mají spolu dvě děti, princeznu Ingrid Alexandru a prince Sverra Magnuse a jsou ztělesněním pohodového páru, který dělá mnoho inspirativních věcí. Pomáhají například rozvíjet technologickou scénu v Oslu, angažují se v mnoha charitativních organizacích a obzvláště v případě Haakona rádi čas od času provedou králi a královně nějaký vtípek. Nutno podotknout, že princ Sverre v tomto svému otci velmi rád asistuje.

Princ Sverre Magnus se nebojí chovat přiměřeně svému věku

Jeho výsost princ Sverre Magnus je sice třetí v pořadí na trůn, zároveň je ale také 14letým chlapcem, a rozhodně nemá problém to dát najevo. Princ Sverre Magnus má skutečně daleko k dokonalým pózám a fotografiím, na které je svět zvyklý například u perfektně vychovaných dětí britského prince Williama, rád si totiž dělá legraci i z těch nejformálnějších příležitostí. 

Občas nudně zívá, jako například během tradičního průvodu, jindy se netváří zrovna „královsky’’ a jindy si jen tak z dlouhé chvíle zatancuje. A víte, co je na tom nejlepší? Že to nikomu očividně nevadí. Zdá se, že královská rodina, stejně jako široká veřejnost respektuje fakt, že princ, je v první řadě ještě dítětem.

Nejslavnější princův moment

Jeho dosud nejslavnější moment nastal před třemi lety, během oslav 80. narozenin norského krále Haralda a královny Sonji. Jak informoval Huffington Post, tehdy jedenáctiletý princ Sverre Magnus se nechal unést a zašel daleko nad rámec běžného královského mávání. Nejenže ukazoval prsty ‘’V’’, tedy znamením míru, a dělal obličeje, ale také předvedl i několik tanečních pohybů. Tento okamžik se pochopitelně okamžitě rozšířil po internetu. Princ tak sice porušil královský protokol, ale vzhledem k věku mu to nikdo nemá za zlé.

Vtípky mají norští princové očividně v genech. Téhož dne totiž jeho otec, korunní princ Haakon, žertoval s hosty na palácovém banketu. V polovině jídla odešel od stolu, oholil si vousy a vrátil se, aby zjistil, zda si toho někdo všimne. U norského dvora je tedy stále veselo.

Zdroje článku: