Jak zpracovat rebarboru? Zkuste několik způsobů

Jak zpracovat rebarboru? Zkuste několik způsobů
Rebarbora u nás není moc rozšířená zelenina, což je ale velká škoda. Každý, kdo ji doma pěstuje totiž ví, kolik v sobě obsahuje zdraví prospěšných látek a že se může v kuchyni použít hned na několik způsobů. Jak ji ale zpracovat, pokud se vám na zahrádce až moc rozrostla?

Zmrazení rebarbory

Pokud máte rebarboru uloženou v ledničce, vězte, že takto vám vydrží maximálně 2 týdny. Proto její přebytek můžete dát jednoduše do mrazáku. Nejjednodušším způsobem, jak ji uložit, je nakrájet ji na malé kostečky, které na sebe navrstvíme do sáčku – a takhle uložíme do mrazáku. Nejvhodnější varianta je sáček se zipem.

Zdroj: Autor: sweet marshmallow / Shutterstock

Blanšírování rebarbory

Blanšírování je typ úpravy jídla, kdy jakoukoli potravinu na krátkou chvíli ponoříme do vody, následně ji rychle vytáhneme ven a okamžitě ochladíme. A právě tento způsob zpracování je vhodný také před mrzením.

1.       Připravíte si hrnec s vroucí vodou a jeden hrnec s vodou ledovou

2.       Rebarboru vložíte na krátkou dobu do tohoto hrnce a necháme povařit.

3.       Vytáhnete cedníkem.

4.       Vložíte do ledové vody, aby se rebarbora ochladila.

Pozor ale, ale při vaření nepřišla do kontaktu s hliníkovým nádobím. Tento materiál totiž při reakci s kyselinou šťavelovou přechází do zeleniny, a tím by vám zničil její chuť.

Zavařování rebarbory

Pokud máte čas a prostor na to, abyste rebarboru zavařili, je to ten nejlepší způsob, který můžete pro její zpracování využít.

Zavařujte ji stejně jako ostatní pochutiny, a to:

  • v zavařovacím hrnci,
  • v troubě,
  • v mikrovlnce,
  • v myčce atd.

I když je rebarbora zelenina, díky své chuti ji klidně můžete zavařit ve sklenici společně s ovocem, jako jsou například jablka, meruňky, broskve a další – a vytvořit si tak chutný kompot.

Zdroj: