Neignorujte hnědnutí listů u hortenzií: Zjistěte příčiny a zabraňte škodám

Neignorujte hnědnutí listů u hortenzií: Zjistěte příčiny a zabraňte škodám
Máte na zahradě hortenzie? Nádherné rostliny, které zdobí zahradu. Všechny odrůdy dělají na zahradě opravdu okrasu. Hnědnou vám u hortenzie listy?

Eventuální příčiny procesu hnědnutí listů u hortenzie

To, že u hortenzie hnědnou listy není neobvyklý jev. Nikdy za to můžou chyby v péči, jindy je na vině počasí nebo umístění.

Příliš mnoho slunce

Ve většině případů hortenzie vyžaduje umístění v polostínu. Pokud je hortenzie vystavena příliš přímému slunečnímu záření, pak se můžou její listy na některých místech spálit. To se projeví hnědými nebo žlutými skvrnami. Spálené listy nejsou sice pěkné na pohled, ale na rostlině mohou zůstat.

Řešení

Přesaďte hortenzie na jiné místo, kde je více stínu Poloha s ranním a večerním sluníčkem a odpoledním stínem je ideální. Pokud pěstujete hortenzii v květináči doma a chcete jí dát ven, pak ji zvykejte opatrně na přibývající sluneční paprsky.

Nedostatek vody

Sušší půda může přispívat k tomu, že listy nebo špičky hortenzie zhnědnou, především během letních měsíců nebo v suchých obdobích.

Co s tím

Nejprve zalejte jednou pořádně. Poté udržujte zeminu vlhkou, ale ne mokrou. Zalévejte rostliny pravidelně, především při suchém počasí.

Nedostatek živin

Hortenzie jsou na živiny náročné. Mají vysoké požadavky na přísun živin. Nedostatek určitých živin jako je železo, draslík může způsobit zhnědnutí listů. Ideální je použít hnojivo se zvýšeným obsahem draslíku a fosforu.

Moc hnojiva

Pokud to s množstvím hnojiva přeháníte, možná mají vaše hortenzie hnědé listy.

Řešení

Používejte hnojivo, díky kterému klesne hodnota PH v zemině. Hnojivo je nejlepší používat od března do července.

Choroby nebo škůdci

Choroby například plísňové infekce nebo napadení škůdci může také vést ke zhnědnutí listů nebo k uschnutí listů. Keře hortenzie špatně rostou a kvetou kvůli chorobám nebo napadení škůdců, a proto na ně není hezký pohled.

Co s tím

Prohlédněte rostliny především na listech zespodu abyste zjistili, zda hortenzie netrpí nějakou chorobou nebo na ní nejsou škůdci. Použijte vhodné pesticidy a napadnuté nebo nemocné listy rozhodně odstraňte.

Mrazy

Přestože hortenzie jsou ve většině případů mrazuvzdorné můžou je ohrozit silné mrazy.

Řešení

Umrzlé větve byste měli odstranit nejdříve v půlce května abyste květinu neoslabili. Chraňte hortenzie před mrazem, pokud ještě hrozí vpády mrazů.

Substrát pro hortenzie

Substrát pro hortenzie by měl splňovat následující kritéria. Měl by být úrodný, humózní, bohatý na živiny.

pH půdy

Celkově mají hortenzie raději kyselejší půdu, optimální je mezi 4,5 a 5,5 pH faktorem.

Dalším krokem, který může pomoci je výsadba keřů hortenzií v dostatečném rozestupu. Vzdálenost mezi rostlinami by měly být přiměřené určitému druhu a kultivaru hortenzie. Pokud jsou hortenzie blízko u sebe, snadněji budou nakažené plísňovými chorobami. Pokud pěstujete hortenzie v nádobách, nezapomeňte na důkladné odvodnění.

Zdroje článku: