Problém? Nehledejte viníka, hledejte řešení

Problém? Nehledejte viníka, hledejte řešení
Když se vyskytneme v problémové a stresové situaci, máme na výběr, jak se zachovat. Můžeme začít truchlit a hledat viníka všude, nebo můžeme zvednout hlavu a začít hledat řešení situace. 

Zvládání stresu 

Stresové situace zvládáme každý jinak. Mnohdy ale máme jedno společné. Když nastane problém, máme v první chvíli tendence hledat viníka a řešit, kdo za naši situaci může. Tolik se ponoříme do svých detektivních potřeb, že úplně zapomeneme na něco mnohem důležitějšího, a to je hledání řešení.

Občas je těžké přijmout zodpovědnost a začít svůj problém aktivně řešit. Pokud se v náročné situaci ocitnete, pokuste se v první řadě uklidnit a vytvořit alespoň částečný odstup a nadhled. Díky tomu budete Uvažovat mnohem realističtěji a Vaše naděje na úspěch se výrazně zvětší. 

Proč nehledat viníka 

Hledání viníka je především zbytečné a zdržuje nás od samotného řešení problému. Pomůže něčemu, když zjistíme, kdo za naši situaci ve skutečnosti může? S pořádnou dávkou sebereflexe nakonec můžete zjistit, že opravdovým a jediným viníkem Vašich starostí jste vlastně jen vy sami. Nepřipravujte se o čas řešením nepodstatných věcí a raději se zaměřte na řešení problému. 

Vyvětrejte si hlavu, odpočiňte si a pusťte se do boje se situací, která Vás trápí
Vyvětrejte si hlavu, odpočiňte si a pusťte se do boje se situací, která Vás trápí | Zdroj: stockfour / Shutterstock

Bojuj 

Zkuste se zbavit negativních a zoufalých myšlenek. Vyvětrejte si hlavu, odpočiňte si a pusťte se do boje se situací, která Vás trápí. Až se Vám podaří uklidnit se natolik, abyste byli schopní přemýšlet střízlivěji bez rozbouřených emocí, můžete začít pracovat. V tuto chvíli už dost možná také budete vnímat svůj problém mnohem mírněji.

Podívejte se na něj konstruktivně. Jaké je pro Vás nejlepší možné vyústění této situace? Jaké kroky můžete podniknout, abyste minimalizovali škody, nebo dokonce obrátili situaci ve svůj prospěch? Řešení existuje vždy. Stačí nepropadat panice a neztrácet čas a energii hledáním viníka, který dost možná ani neexistuje. Přijměte odpovědnost za svůj život a staňte se aktivním řešitelem nenadálých událostí. 

Zdroj článku:
  • Autorský text