3 tipy na slavnostní vaječné velikonoční snídaně

3 tipy na slavnostní vaječné velikonoční snídaně
K jaru neodmyslitelně patří vejce a v kombinaci s něčím zeleným jsou velmi příznivé pro naše zdraví. Přinášíme vám recepty na lahodné snídaně na slavnostní velikonoční stůl.

Vaječné muffiny s batáty, slaninou a brokolicí

V míse vyšleháme 9 vajec s 2 lžícemi smetany a 2 lžícemi lahůdkového droždí. Osolíme a opepříme a dáme stranou. Na pánvi opečeme 6 plátků nasekané slaniny do křupava. Na stejnou pánev dáme 1 šálek jemně nasekaných růžiček brokolice a 1 a ½ šálku najemno nasekaných batátů, a za stálého míchání opékáme asi 5 minut. Formu na muffiny vymažeme máslem a do každé vložíme batát, brokolici, slaninu a zalijeme vaječnou směsí. Pečeme 15–20 minut na 200 °C.

Zdroj: Autor: Elena Shashkina / Shutterstock

Ztracené vejce s rukolovým salátem

Na čtyři porce v míse rozšleháme 4 lžíce oleje, 2 lžíce balzamikového octa a 2 lžičky dijonské hořčice. Přidáme 2 stroužky propasírovaného česneku se špetkou soli a mletým pepřem. Do mísy natrháme listy kadeřavého salátu a rukoly a pokapeme balzamikem. V rendlíku přivedeme vodu k varu a přidáme ocet. Ztracené vejce připravujeme postupně každé zvlášť. Vejce vyklepneme do malé misky a vlijeme do vařící vody, ve které jsme chvíli předtím vytvořili vír. Vaříme zhruba 4 minuty. Na talíř upravíme hrst salátu a na něj položíme ztracené vejce. Podáváme s opečenými toasty. 

Francouzský rýžový koláč s čedarovou krustou

Ve velké míse smícháme 2 šálky vařené rýže s 2 bílky a polovinou šálku čedaru. Vlhkýma rukama vtlačíme rýžovou směs do střední kulaté formy a pečeme 13–15 minut na 180 °C. Základ koláče necháme mírně vychladnout. Na koláč rozložíme zelenou cibulku se špenátovými listy a zalijeme směsí 5 vajec rozšlehaných v ¾ šálku mléka. Pečeme 25–30 minut na 180 °C, tak aby byl koláč rovnoměrně propečený.