Přečtěte si, jaké vánoční tradice nesmějí chybět na královských dvorech

Přečtěte si, jaké vánoční tradice nesmějí chybět na královských dvorech
Vánoční svátky jsou oblíbeným obdobím královských rodin. Ty je slaví nejenom v soukromí svých sídel, ale také s občany na veřejnosti. Pojďte se s námi podívat na tradice evropských královských rodin.

Povinnosti i zábava britské královské rodiny

Se svým lidem i v soukromí slaví Vánoce britská královská rodina. Ta si téměř každý rok užívá darování vtipných vánočních dárků. S tím se netají svěřit veřejnosti na sociálních sítích. Nezapomínají ale ani na své zaměstnance. Tradicí za královny Alžběty II. bylo štědré obdarovávání personálu Buckinghamského paláce a darování vánočních pudingů s osobním věnováním.

Vzhledem k tomu, že rodinu zasáhla smrt dlouholeté panovnice, předpokládá se, že tento zvyk přejde na nynějšího vladaře Karla. Rodina již dříve avizovala, že budou oslavy letos omezeny. Pravděpodobně se ale neobejdou bez tradičního čaje o páté, při kterém je zdoben vánoční stromeček. Pořádat by se měla i vánoční večeře, na které nechybí oblíbená krůta či kaštanové pyré.

Kromě zábavy ale rodinu podle tradice čekají také různé povinnosti. Tradicí se stává například veřejné vystoupení princezny z Walesu Catherine na bohoslužbě Together at Christmas ve Westminsterském opatství.

Tanec dánské rodiny

V rodinném duchu slaví Vánoce i dánská královská rodina. Byť se jejich vánoční oslavy odehrávají již několik desetiletí v paláci Marselisborg v Aarhusu, rodina nezapomíná v každoroční tiskové zprávě detailně informovat obyvatelstvo o svých plánech. Ty probíhají v čele s královnou Margrethe II. a jejími syny. Korunním princem Frederikem a synem Joachimem s rodinami. Dánská monarchie je velmi moderní, a tak jsou na internetu zveřejňovány jejich fotografie i videa nejen při tradičním tanci a zpívání koled kolem vánočního stromečku.

Vánoční večeře u britské královské rodiny, zdroj: Shuang Li / Shutterstock

Tradiční dětský večírek

Monako je vřelou zemí, kde myslí i na děti, které v životě zatím nemají tolik štěstí. Již od 50. let královská rodina každoročně před Vánoci zve znevýhodněné děti na návštěvu do paláce. Zde jsou nejenom obdarovány vánočními dárky. Užijí si také čas plný her a horké čokolády. Díky princezně Grace tak i děti s nepříznivým osudem mohou zažít alespoň jeden šťastný vánoční den.

Veřejné vánoční projevy

Ani Španělsko nezůstává s oslavou svátků pozadu. Panovník se každoročně připravuje na veřejný projev, který podle tradice připadá na večer 24. prosince. Typické je také zasílání vánočních rodinných fotografií s přáním všeho dobrého. Kromě povinností si užívají vánoční večeři a podle tradice si drobné dárky rozbalují až na Tři krále.

Ani Belgie není ochuzena o typický vánoční projev. Ten veřejnosti na Štědrý den v jednu hodinu odpoledne připravuje hlava státu. Poté již monarchii čekají oslavy. Ty jsou oproti většině evropských států ochuzeny o vánoční dárky, které v Belgii naděluje již na začátku prosince Mikuláš. Na večeři se podává oblíbený pečený krocan, na kterém si pochutnává celá královská rodina.  

Švédská královská rodina dostává dárky od skřítka, zdroj: Jeppe Gustafsson / Shutterstock

Dárky od vánočního skřítka

Projev hlavy státu čeká také švédské obyvatelstvo, a to po tradiční mši 25. prosince. Tedy v době, kdy již den předtím proběhla štědrovečerní večeře s vánoční šunkou, zelím a rybami. Ještě ten den večer je i královská rodina obdarována drobnými dárky od vánočního skřítka.

Povinnosti i zábava

Každá z královských rodin slaví Vánoce podle svých tradicí trošku jinak. Jistotou ale je, že jsou oslavy spojeny s veřejnými projevy panovníků a dalšími královskými povinnostmi. Samozřejmostí jsou také veřejné zdravice s profesionálními vánočními fotkami celých rodin.