Jak se dohodnout s dětmi: Sepište spolu rodinnou smlouvu

Jak se dohodnout s dětmi: Sepište spolu rodinnou smlouvu
Nevšední návod na řešení problémů, které mohou vznikat mezi dětmi a rodiči nabízí profesoři z Masarykovy univerzity v Brně. Techniku uzavírání smluv, kterými se řeší běžné problémy v rodinách, avšak používá se i u dětí s poruchou autistického spektra, názorně popsali odborníci z Pedagogické fakulty v knize Domluvme se.

Tzv. behaviorální smlouvy se používají v případě, kdy se v rodině vyskytují problémy, děti neplní své povinnosti nebo má rodina obecně potíže s dodržováním předem dohodnutých pravidel. Aplikovaná behaviorální analýza se zabývá porozuměním lidskému chování a snaží se o jeho změnu k lepšímu. Smlouva je vždy dohoda dvou a více stran na základě předchozích potíží a měla by být písemná a dobrovolná. Mezi rodiči a dětmi musí dojít k dohodě na dobrovolné bázi, přičemž jako motivace slouží lákavá odměna, která je vyvážená vůči práci, kterou dítě vykoná.

Aby u dětí nedocházelo k zafixování programu “něco za něco” místo zdravé empatie, je vhodné používat metodu smluv pouze na nejproblematičtější úkoly. Ideální je propojit potřeby dětí i rodičů. Například dítě si po sobě stále neuklízí oblečení, ale zároveň si rodič nedokáže udělat čas na společnou hru - pokud se na vzájemné výměně rodiče s dětmi dohodnou, je to první krok k vnímání vzájemných potřeb. Cílem je, aby domluva v budoucnu fungovala i bez písemného stvrzení.  

Kniha je určena ke společnému čtení rodičů s dětmi. Na příběhu rodiny Jelínkových, která se stejně jako většina rodin potýká s komunikačními problémy, ukazuje, jak smlouvu uzavřít, jaké úkoly jsou vhodné a jak nastavit odměnu, aby byla adekvátní. Kniha obsahuje praktické příklady smluv, i samotné formuláře, které je možné hned použít.