Víte, jak si udržet zredukovanou hmotnost?

Víte, jak si udržet zredukovanou hmotnost?
Podařilo se vám shodit nadbytečná kila? Gratulujeme. Teď už je potřeba si jen váhu udržet a nenabrat pracně shozená kila zase zpátky. Poradíme vám, jak na to.

Boj s nadváhou je těžký. Každý, kdo se někdy pokoušel zhubnout, ví, jak je shození každého kila náročné. Pokud se vám podařilo přiblížit ke své vysněné váze, máme pro vás několik tipů, jak kila zase nenabrat.

Existuje několik častých důvodů, proč lidé opakovaně přibírají poté, co se jim podařilo zhubnout

  • Prvním častým důvodem jsou restriktivní diety: Extrémní omezování kalorií může zpomalit metabolismus a změnit hormony regulující chuť k jídlu, což jsou faktory, které přispívají k opětovnému nabrání váhy.
  • Druhým důvodem bývá špatné myšlení: Když budete dietu považovat jen za jednorázovou záležitost, níkoliv za dlouhodobé řešení pro zlepšení svého zdraví, je pravděpodobnější, že to nakonec vzdáte a zase přiberete.
  • A v neposlední řadě je častým důvodem opětovného přibírání nedostatek udržitelných návyků: Mnoho diet je založeno spíše na síle vůle než na návycích, které můžete začlenit do svého každodenního života. Zaměřují se spíše na pravidla než na změnu životního stylu, což vás může odradit a zabránit vám si hmotnost udržet.
Hlídejte si sacharidy, Zdroj: Pormezz / Shutterstock

Pokud tedy chcete váhu udržet, zaměřte se na následující:

  • Pravidelně cvičte. Pravidelné cvičení hraje důležitou roli při udržování hmotnosti. Může vám pomoci spálit nějaké kalorie navíc a zrychlit metabolismus.
  • Snídejte. Lidé, kteří snídají, mají celkově zdravější návyky, například více cvičí a konzumují více vlákniny a mikroživin. Navíc, pokud si dáte ráno zdravou snídani, nebude vás dopoledne honit mlsná.
  • Pravidelně se važte. Pomocným nástrojem pro udržení hmotnosti může být pravidelné sledování váhy. Uvidíte tak svůj pokrok a to vás bude motivovat, abyste ve své snaze vytrvali.
  • Hlídejte si sacharidy. Udržení hmotnosti může být snazší, pokud budete věnovat pozornost typům a množství sacharidů, které jíte. Snažte se nekonzumovat příliš velké množství rafinovaných sacharidů, například bílého pečiva, těstovin nebo džusů a ovocných šťáv. 
  • Posilujte. Posilování alespoň dvakrát týdně může pomoci při udržování hmotnosti tím, že si zachováte svalovou hmotu, která je důležitá pro udržení zdravého metabolismu.
  • Dostatečně pijte. Hlídejte si pitný režim. Jednak nebudete mít takový pocit hladu a pravidelné pití vody také může pomoci zrychlit metabolismus.
  • Dostatečně spěte. Dostatek spánku významně ovlivňuje kontrolu hmotnosti. Nedostatek spánku je jedním z hlavních rizikových faktorů přibývání na váze a může bránit udržení hmotnosti. Většina dospělých potřebuje spát minimálně 7 hodin.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.hopkinsmedicine.org