Dost již bylo dloubání v nose a kousání nehtů. Pomozte svému dítěti zbavit se zlozvyků

Dost již bylo dloubání v nose a kousání nehtů. Pomozte svému dítěti zbavit se zlozvyků
Ať už dospělí, nebo děti, každý z nás se někdy setkal s nějakým zlozvykem. Jejich odstranění se může zdát prakticky nemožné. Pokud ale víte jak na to, i kousání nehtů či dloubání v nose se dá zvládnout.

Čím dříve zlozvyk odbouráte, tím lépe

Nějaký zlozvyk má či měl každý z nás. Některé z nich ale dokážou negativně ovlivňovat náš život. Představte si třeba dospělého člověka, který se na veřejnosti dloube v nose. Rozhodně si o něm nepomyslíme nic dobrého. A tak je potřeba tyto zlozvyky u dětí odbourat. Už jenom proto, aby měly lepší start do dospělosti.

Každý zlozvyk má svůj důvod

Odbourávání zlozvyků není ničím jednoduchým. Nejde pouze o to rozhodnout se změnit návyky a zbavit se zlozvyku. Je důležité pochopit jeho podstatu. Pochopit, proč dítě dělá to, co zrovna dělá. Většina zlozvyků totiž vychází z nějakého vnitřního napětí člověka. Nepříjemná situace, stres, pocity méněcennosti či obyčejný strach z něčeho nás mohou přimět k nutkání k nějaké činnosti.

Zlozvyky jsou vyvolány nějakou psychickou nepohodou. Právě proto je tak důležité zjistit odkud pramení. Pokud totiž dítě dospěje vnitřně ke komfortní náladě, zlozvyky se budou snadněji odstraňovat.

Dloubání v nose, kousání nehtů i vystrkování jazyka

Zásadní je také zjištění, zda se skutečně jedná o zlozvyk. To, že si občas dítě strčí prst do nosu ve chvíli, kdy jej v něm něco svědí, ještě nemusí znamenat, že je to zlozvyk, kterého je potřeba se zbavit. Jak tedy poznáme zlozvyk? Zpravidla se jedná o činnost, kterou dítě dělá pravidelně. Nemusí se jednat pouze o nepříjemné či stresující situace. Šťourat v nose se dítě může i ve chvíli, kdy je naprosto v klidu.

Mezi nejčastější zlozvyky u dětí patří cucání palce, které může pokračovat z miminkovského období, kousání nehtů, dloubání v nose, popotahování či vystrkování jazyku z úst při soustředění se u nějaké činnosti.

Dloubání v nose je společensky nepřijatelné

Dloubání v nose je ve společnosti naprosto nepřijatelné. A to i v případě, že nás v nose něco velmi svědí. Pokud se vaše dítě dloube v nose, začněte nejdříve u toho, zda jeho nos není příliš suchý. V takovém případě je totiž velmi snadné do nosu strkat prst a šimrat se v něm. Můžete využít různé spreje na podporu vlhčího nosu. Většinou se ale v případě dloubání v nose jedná o zlozvyk, který dítě nevědomky dělá prakticky bez jakéhokoliv důvodu. Je tak potřeba si s dítětem promluvit a vysvětlit, že se jedná o neslušné chování. Ve chvíli, kdy dítě uvidíme s prstem v nose, musíme mu trpělivě opakovat, že se to skutečně nedělá. Nabídnout mu také můžete kapesník.

Nehty si dítě většinou kouše při stresu

Ani kousání nehtů či cucání palce není u dětí ničím ojedinělým. Jak se zbavit tohoto zlozvyku? Právě kousání nehtů nejčastěji vyjadřuje nervozitu či strach dítěte. Pokud domluva nestačí, pak musí přijít na řadu jiné metody. U starších dívek lze například využít dětský lak na nehty. Nalakované nehty opravdu nikomu nechutnají. A tak je i lak cestou, jak s tímto zlozvykem zatočit. Další variantou je pak zaměstnání pusy. Pokud bude dítě například cucat bonbon nebo žvýkat, na kousání nehtů si ani nevzpomene. Pozor si ale dejte na to, aby se dítě žvýkačkou neudusilo.

Nehty si dítě kouše většinou ve stresové situaci
Nehty si dítě kouše většinou ve stresové situaci | Zdroj: swissmacky / Shutterstock

Cucání prstů nás v miminkovském období uklidňovalo

Z novorozeneckého a batolecího období může dítě také neustále cucat své prsty. Pokud je dítěti méně než 4 roky, pak vás tato skutečnost může nechat klidnými. V opačném případě byste ale měli razantně zasáhnout. Cucání prstů totiž může ovlivnit správný vývoj zubů. Bohužel je cucání palců pro děti vzpomínkou, která v nich vyvolává pocit bezpečí a komfortu. Pokud si dítě palec cucá v noci, moc s tím neuděláte. Existují ale plastové chrániče, které na prsty můžete nasadit. Přes den se snažte zabavit prsty nebo ústa dítěte. Opět může přijít na pomoc bonbon, žvýkačka nebo nějaké tvoření, které zabaví ruce.

Zdroj článku: