Chcete se natrvalo zbavit přebytečných kil?

Chcete se natrvalo zbavit přebytečných kil?
Zatímco někdo přebytečná kila shazuje pro plavkovou sezónu, jiný se snaží, aby byla ztráta kilogramů trvalá. Ale jde to vůbec? Jak si váhu udržet a předejít tomu, aby se vám kila navíc nevrátila jako bumerang?

Lze si novou postavu užít déle než jen jednu sezónu?

Může se stát, že zhubnout potřebujete pro konkrétní okamžik. Třeba vám nějaké to kilo navíc nevadí, ale na dovolené byste se bez pneumatiky kolem pasu rozhodně obešli. Podobné je to i ve svatební den, kdy je potřeba shodit, abyste vůbec dopnuli svatební šaty či oblek. Ve všech ostatních případech je ale potřeba postupovat tak, aby byla ztráta váhy trvalá, to znamená bez jojo efektu.

Proč dochází k opětovnému nabírání kilogramů?

Největší hrozbou je při hubnutí jojo efekt. Člověk se snaží, hubne, avšak po nějaké době od toho, kdy s přísným režimem přestane, se mu kilogramy opět usadí na břichu, v bocích, na stehnech... A kolikrát se tak děje ve větší míře. K jojo efektu dochází tehdy, když se člověk velice rychle vrátí ke starému životnímu stylu. Tedy přestane se hýbat a do jídelníčku opět vrátí nezdravé kvůli hubnutí vyřazené potraviny. Jojo efekt nastává i tehdy, pokud jsou diety příliš drastické a logicky dlouhodobě neudržitelné. Co tedy dělat, abyste si těžce vydřenou postavu snů udrželi?

Přistupujte k hubnutí jako ke změně životního stylu

K hubnutí je potřeba přistupovat jako ke kompletní a trvalé změně životního stylu. Většina zájemců o ztrátu přebytečných kilogramů vyděsí svou psychiku i své tělo dřív, než se shazováním kil začnou. Naordinují si nezdravě přísný režim, který nelze dlouhodobě udržet. Za ztrátou kil, která nechcete, zkuste vidět i něco navíc, třeba lepší zdraví.

Nebuďte na sebe příliš přísní

Hubnutí je o disciplíně, to však ještě neznamená, že se sedřete z kůže. Nebuďte na sebe tolik přísní a klidně si čas od času dopřejte to, co máte rádi. Když zdravé jídlo bude v jídelníčku převažovat, bude to v pořádku. Také se netrapte pohybem, který vám nepřináší radost, ale najděte takový, který si i užijete. 

Zařaďte pohyb do vašeho každodenního života, Zdroj: RossHelen / Shutterstock

Zařaďte pohyb do vašeho každodenního života

Pohyb by měl být vaší každodenní součástí života. Místo sezení u televize zařaďte dlouhé procházky, které prospějí nejen vašemu tělu, nýbrž i vaší mysli.

Změňte jídelníček tak, aby vám většina jídel chutnala

Abyste po ztrátě přebytečných kilogramů nesklouzli zpět na vaši starou váhu, změňte svůj jídelníček tak, aby vám většina jídel chutnala. Zkuste si vařit zdravě, ale chutně.

Odpočívejte a správně se motivujte

Kromě smažených a sladkých jídel se vyhněte také stresu. Stres dokáže mnohé, třeba vás zahnat do kouta a dopustit, abyste se zase ládovali čokoládou a přestali se hýbat. Abyste tomuto předešli, dostatečně odpočívejte, pijte hodně čisté vody, zaměřte se na doplnění potřebných vitamínů a správně se motivujte. Třeba i tím, že si na viditelné místo vystavíte vaši fotografii před hubnutím a po proměně.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.helpguide.org