Úspěšné grilování začíná už výběrem kvalitního paliva

Úspěšné grilování začíná už výběrem kvalitního paliva
Mnoho lidí dnes volí pohodlnější variantu a sáhne raději po grilu na plyn nebo na elektriku, ale stále, hlavně pro zahradní grilování, přetrvává obliba grilů na tuhá paliva. Mají ještě přidanou hodnotu a vykouzlí tu pravou odpočinkovou náladu. Navíc má připravované jídlo nezaměnitelnou chuť.

Nákup paliva v praktických pytlích nepředstavuje problém. Ve své nabídce ho mají běžné supermarkety nebo benzínové pumpy. Jen je třeba vědět, co vlastně kupujete, protože v regálech jsou vedle sebe pytle s dřevěným uhlím a pytle s briketami. Voňavou delikatesu si připravíte s pomocí obou variant, ale každé palivo má své charakteristické přednosti a je dobré je znát. Doma se potom hodí obě varianty.

dřevěné uhlí
dřevěné uhlí | Zdroj: sommaill / Depositphotos

Dřevěné uhlí

Tuto variantu by měli upřednostňovat především lidé, kteří si dělají pouze „malou grilovačku“ ve dvou, nemají v plánu se přípravou zdržovat a cíleně chtějí jen ugrilovat jídlo pro rodinný oběd či večeři, aniž by chtěli u přípravy trávit více času, než je nutné.

Dřevěné uhlí se rychle rozpálí, ale také rychle hoří. V klidu se na něm ale dají připravit porce jídla pro menší rodinu, aniž by bylo třeba přidávat další palivo. Jde tedy o praktické a ekonomické řešení vhodné k přípravě pro ty, kteří jednorázově ugrilují, většinou na menším grilu.

Na trhu se objevuje více výrobců a pro spotřebitele je důležité si zkontrolovat, zda je dřevěné uhlí pouze z listnatých stromů. V jehličnanech jsou pryskyřice a ty by ovlivnili chuť a vůni jídla.

Pro lidi, kteří považují nákup dřevěného uhlí za zbytečné investice, je třeba uvést, že rozpálené dřevěné uhlí dosahuje mnohem vyšší teplotu než běžné dřevo. Poté, co se rozpálí, nemá šlehající plameny, které by mohly pokrm spálit a sálá z něj jen teplo. Navíc produkuje méně škodlivin do ovzduší.

V porovnání s briketami produkuje dřevěné uhlí zanedbatelné množství popela.

Je třeba myslet na to, že s dřevěným uhlím sice lze připravovat pohoštění pro velkou sešlost, ale bude třeba použít daleko větší množství paliva, aby gril vydržel pracovat několik hodin, případně celé odpoledne.

Vyplatí se nakupovat produkt od osvědčených výrobců, kteří mají rovnoměrnou velikost kusů dřevěného uhlí (2 až 8 cm) a obsah fixního uhlíku (měl by být uvedený na obalu) by měl být přes 80 %. Čím je tato hodnota vyšší, tím lépe se bude s uhlím pracovat a snadněji se roztopí.

Dřevěné brikety

dřevěné brikety
dřevěné brikety | Zdroj: aruba2000 / Depositphotos

Přestože se vyrábí z dřevního odpadu, cenově se vyrovnají a často i převyšují dřevěné uhlí. Dřevní odpad, jako piliny nebo štěpka se lisují do požadovaného tvaru. Jako pojivo se používá kukuřičná mouka, bramborový škrob, pryskyřice a někdy lepidlo. Právě pracnost výroby a pojivo navyšují cenu.

Pojivo drží pohromadě dřevo a podporuje hoření briket. Zastánci zdravého životního stylu by se měli briketám, které kvůli nižší ceně používají chemická pojiva, vyhnout. Pravdou také je, že nevhodné pojivo vytváří štiplavý zapáchající kouř a snadno ovlivní požitek z grilování.

Výhodou briket je pravidelný tvar, který pomáhá rovnoměrnému hoření. Brikety vydrží hořet mnohem déle, a to přivítají všichni, kdo mají velkou a hladovou rodinu nebo pořádají zahradní posezení pro více lidí. Mají také vysokou výhřevnost, kterou si klidně drží i tři hodiny. Proto se vyšší náklady na větší akci smažou. Brikety, které neshoří, se dají přidat k příštímu grilování.

Vše pro spokojenost zákazníka

Lidé rádi experimentují, a i výrobci paliva pro grilování na to reagují. Na trhu jsou třeba brikety vyrobené z kokosových slupek. Kokosové vlákno tak našlo další využití. Takové brikety dodávají jídlu trochu netradiční vůni a chuť.

Tím to však nekončí. Původně byly dřevěné chipsy vyrobeny jako doplněk ke grilování na plynových grilech, aby si lidé mohli dopřát uzené aroma, ale tyto chipsy se dají použít i pro grilování na dřevěném uhlí či na briketách. Stačí je umístit v horní vrstvě topeniště. Hodí se hlavně ke grilování masa a výrobci doporučují jejich namočení ve vodě, které prodlužuje jejich životnost v grilu. Experimentátoři je namáčí i v pivu či v ovocných šťávách, což se odrazí na ugrilované pochoutce. Na výběr je několik druhů dřeva, například bílý ořech, jabloň, nebo exotický mesquite z Mexika.

Zdroje článku: