Znáte oblíbenou dietu celebrit? V čem tkví výhody a nevýhody keto diety

Znáte oblíbenou dietu celebrit? V čem tkví výhody a nevýhody keto diety
Keto dieta je oblíbený způsob hubnutí mezi mnohými celebritami. Dá se tímto způsobem zhubnout a je to bezpečné? Vysvětlíme vám, v čem jsou úskalí tohoto způsobu shazování kilogramů.

Co je keto dieta a jaké má výhody

Jinak se keto dietě říká i bílkovinová či proteinová dieta. Bílkovinová proto, že podstatnou část toho, co byste při ní měli jíst, tvoří bílkoviny.

Funguje na principu ketózy, do které po čase svůj organismus specificky nastaveným stravovacím režimem dostanete. Ketóza je tedy biologicky přirozený princip. Jedná se o stav, při němž je v těle zaznamenatelná zvýšená hladina tzv. ketolátek v krvi. Při ketóze tělo využívá energii nikoli z cukrů, ale z tuků. Sacharidy byste totiž během diety měli maximálně omezit.

Nejprve pozitiva diety: Zhubnout s ní je skutečně možné. Stejně tak je možné zhubnout poměrně rychle. Navíc byste neměli při dietě mít hlad.

Co jíst a nejíst při keto dietě

Pro mnoho lidí bude mít dieta zásadní výhodu v tom, které potraviny se řadí mezi povolené. Kromě zeleniny dieta taktéž nezapovídá tučnější maso, vejce, sýry či v určité míře si můžete dopřát ořechy nebo avokádo.

Toto hlediska je ale pochopitelně subjektivní, jako každá dieta, která vás v něčem omezuje, se vám možná i keto dieta bude po čase zkrátka poněkud „zajídat“.

Naopak zakázány jsou sacharidy a cukry, což znamená, že z jídelníčku je nutné zcela vyškrtat veškeré sladkosti, med, čokoládu, dát si nesmíte rovněž rýži, těstoviny, pečivo a paradoxně jsou rovněž zakázány například i nízkotučné jogurty.

Jaké jsou nevýhody keto diety

Až do této chvíle zněla keto dieta jako velmi pozitivní záležitost, která se vás nechystá „mučit“ chroupáním mrkve. Má však nemálo úskalí. Zejména je to fakt, že není vhodná pro každého. Riziková je pro diabetiky, těhotné a kojící ženy i ty, kteří mají nemocná játra či ledviny.

Problémem je i únava, která vás bude při dietě pravděpodobně provázet. A jako u všech ostatních diet založených na striktním vynechávání čehokoli: Nemůžete ji držet trvale. Návrat k původnímu jídelníčku znamená ovšem i návrat kilogramů.

Ketóza by v lepším případě měla být mezistupněm, během něhož se naučíte jíst správně tak, aby to bylo trvale udržitelné. To ale většina laiků nedodrží, protože dietu nepraktikuje pod dohledem odborníka.