Znáte všechny metody přerušovaného půstu? Který vyzkoušíte vy?

Znáte všechny metody přerušovaného půstu? Který vyzkoušíte vy?
Přerušovaný půst se těší stále větší oblibě, jak díky zdravotním výhodám, které přináší, tak jako forma poměrně snadného způsobu snížení váhy. Podívejme se spolu na všechny jeho typy, ať si můžete vybrat ten svůj.

Přerušovaný půst je stravovací plán, při kterém se střídá pravidelný půst s pravidelným jídlem. Výzkumy ukazují, že přerušovaný půst je jednak způsob, jak můžete regulovat svou hmotnost, tak i možnost, jak předcházet některým formám onemocnění. 

Mnoho diet se zaměřuje na to, co jíst, ale přerušovaný půst je především o tom, kdy jíst. 

Existuje několik různých způsobů přerušovaného půstu, ale všechny jsou založeny na výběru pravidelných časových úseků pro jídlo a půst. Můžete například zkusit jíst pouze v osmihodinovém období každý den a po zbytek dne se postit. Nebo se můžete rozhodnout nejíst nic celý jeden den v týdnu. Pro všechny typy půstů je princip totožný. V době, kdy se postíte, pijte pouze vodu a neslazené nápoje, v době, kdy jíte, jezte tak, jak jste zvyklí, ale snažte se samozřejmě dodržovat zásady zdravého stravování.

Před zahájením přerušovaného půstu je vhodné poradit se s lékařem, obzvlášť pokud trpíte nějakými zdravotními problémy.

Přerušovaný půst, Zdroj: Nok Lek / Shutterstock

Jednotlivé typy přerušovaného půstu:

  • Půst 16/8. Tento typ je nejoblíbenější. Spočívá v omezení jídla na 8 hodin během dne a zbylých 16 hodin držíte půst. Například tedy snídáte v 7 hodin ráno, jíte běžně tak, jak jste zvyklí do 15 hodin odpoledne a pak se až do rána do 7 hodin postíte. Tento typ se doporučuje spíše u mužů.
  • 14/10 stejný princip jako u 16/8, s tím, že se postíte 14 hodin. Je doporučován spíše pro ženy.
  • Půst 20:4, tedy konzumace veškerého jídla během 4 hodin. Také se nazývá The Warrior diet (dieta bojovníka).
  • Jíst-zastavit-jíst (eat-stop-eat) neboli 24hodinový půst. 
  • Střídavý půst, nazývaný také půst obden. Jeden den jezte normální stravu a druhý den se buď zcela postíte, nebo si dáte jedno malé jídlo (méně než 500 kalorií).
  • Půst 5:2. Pět dní v týdnu jezte normální stravu a dva dny v týdnu se postěte.

Ať už se jedná o půst 16:8, 20:4, 5:2, půst obden nebo kterýkoli jiný, určení správného harmonogramu přerušovaného půstu závisí čistě na vašem denním režimu a osobních preferencích. Je možné, že budete muset vyzkoušet více typů než najdete ten, který vám bude vyhovovat nejlépe.

 

Zdroje: