Jak pomoci svému psovi po návratu do práce zvládat samotu

Jak pomoci svému psovi po návratu do práce zvládat samotu
I přestože pro hodně lidí může být práce z domova docela náročná, domácí mazlíčci si naši přítomnost velmi užívají. Naopak náš návrat zpět do práce může být pro některé šok. Co tedy můžeme udělat pro to, aby úzkost pejsků z odloučení byla co nejmenší?

Postupná změna

Než se natrvalo vrátíte do práce, pejska na odloučení postupně zvykejte. Musí se totiž naučit, že když odejdete, znamená to, že zase brzy přijdete. Zajděte si bez psa na krátkou procházku či do obchodu a dobu stále prodlužujte. Po návratu jej vždy pochvalte a odměňte. Pokud máte malé štěně, začněte tím, že se mu někde v bytě schováte nebo odejdete na druhou stranu bytu, a opět se ukažte a štěně odměňte. Vzdálenost pokaždé o pár metrů prodlužujte, až jednou úplně odejdete z domu. 

Zdroj: Autor: eva_blanco / Shutterstock

Zajištění potřeb psa

Než se z domova vypravíte na delší dobu , ubezpečte se, že má pes splněné všechny své potřeby. Vytvořte rutinu, kterou budete dennodenně dodržovat, i přestože jste zatím doma. Když víte, že budete od osmi do pěti v práci, ve stejnou dobu buďte i doma k psovi co nejméně pozorní. Na procházku jděte brzy ráno a potom později odpoledne. Nepodávejte během dne žádné pamlsky, ani nenabízejte hračky, naučte psa, že v tuto dobu bude v klidu. O to více se mu však věnujte v dobu, kdy bezpečně víte, že už budete z práce zpátky.

Na procházku jděte brzy ráno a potom později odpoledne.

Duševní stimulace

Zkuste pro začátek psovi pořídit některé z kousacích nebo logických hraček. Bezprostředně před tím než domov opustíte, pejskovi některou z hraček dejte a nenápadně se vytraťte. Pes se může hračkou zabavit a tak bude váš odchod snášet lépe. Je to ovšem pouze náhrada na několik prvních dní. Psovi se hračky brzy omrzí a stejně si bude muset zvyknout, že je doma nějaký čas sám.