Olivová bábovka

Olivová bábovka
Pokud rádi mlsáte, ale zároveň nemáte rádi přeslazené dezerty, je olivová bábovka přesně pro vás. Tento recept je základem většiny středomořských kuchyní, tak se jej pojďme naučit. Nejdříve si ale pojďme přečíst něco o olivovém oleji a jeho prospěšnosti pro naše zdraví.

Olivový olej

Olivový olej je superpotravina. To zní zajímavě, že? Jedná se marketingové označení potravin, které jsou prospěšné pro naše zdraví. A to olivový olej bez debat je. Jedná se o účinný antioxidant, a tedy chrání buňky lidského těla před působením volných radikálů. Olivový olej je cenným zdrojem vitamínu E, vápníku, železa a mononenasycených tuků.

Za zmínku stojí jeden konkrétní antioxidant jménem hydroxytyrosol, který dle některých výzkumů snižuje riziko rakoviny, cukrovky a srdečních onemocnění.

Jak vidíte, je zařazení olivového oleje do naší kuchyně velmi důležité a prospěšné a nyní se již pojďme podívat na recept, ve kterém olivový olej hraje hlavní roli. 

Co budete potřebovat?

  • 3 větší vejce
  • 150 g cukru krystal
  • 110 ml extra panenského olivového oleje
  • 120 ml mléka
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky mandlového extraktu
  • 190 g polohrubé mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • špetka soli

Příprava těsta

Troubu si předehřejete na 180 °C a připravte si formu, kterou vymažte máslem a posypte moukou. Dále si připravte 2 mísy.

Do první připravené mísy dáme vejce a nasypeme cukr, po dobu 30 sekund mixujeme, než vznikne pěna. Poté postupně přidáváme za stálého šlehání olej, dokud se těsto nespojí. Stejný postup opakujeme i s máslem, které postupně přiléváme, dokud se vše nespojí dohromady. Do směsi vmícháme vanilkový a mandlový extrakt.

Do druhé mísy dáme sypké suroviny – cukr, mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Všechny tyto suroviny ideálně prosejeme pře sítko. Nyní obsah obou mís rozmixujeme v hladké těsto.

Zdroj: Africa Studio / Shutterstock

Pečeme a servírujeme

Takto připravené těsto vlijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby. Olivová bábovka se peče cca 35 minut.

Olivová bábovka, stejně jako ostatní druhy, potřebuje svůj čas na vychladnutí, aby se při vyjmutí z formy celá nerozpadla. Po vyjmutí z trouby tedy počkáme alespoň 15 minut, než ji vyklopíme na připravený talíř.

Před podáváním se olivová bábovka doporučuje pro lepší chuť potřít trochou olivového oleje.

Olivový olej dodá tomuto dezertu specifickou chuť, díky které bude olivová bábovka tím pravým dezertem pro odpolední svačinu nebo k podanému čaji.

Zdroje: