Sedmnáct zastavení jara: Britové mají Jamese Bonda, v Rusku zase Otto von Stierlitze

Sedmnáct zastavení jara: Britové mají Jamese Bonda, v Rusku zase Otto von Stierlitze
Zanedlouho to bude půl století, které uplynulo od natočení dobrodružného televizního seriálu Sedmnáct zastavení jara. Psal se rok 1973 a Sovětský svaz byl na vrcholu své existence.

Válečná tématika byla oblíbeným námětem mnoha sovětských snímků. Seriál zobrazoval období druhé světové války a jeho hlavním hrdinou byl tajný agent KGB Maxim Isajev neboli Otto von Stierlitz.

Na začátku byla kniha

Sedmnáct zastavení jara je původně románovou sérií spisovatele Juliana Semjonova, která poprvé vyšla v roce 1970. O tři roky později pak vznikl stejnojmenný seriál s Vjačeslavem Tichonovem v hlavní roli. Oproti špionážním filmům s hrdinou Jamesem Bondem se dílo liší filmovým zpracováním dané tématiky.

Zdroj: Autor: Degtyaryov Andrey / Shutterstock

Zatímco James Bond jde neohroženě z akce do akce a mezitím popíjí své oblíbené martini, které se nesmí protřepat, tak sovětský plukovník Isajev jako tajný agent s krycím jménem Otto von Stierlitz spíše hodně nahlas uvažuje. V seriálu se střídají brilantní rozhovory a že je akcí méně, ani tolik nevadí. Napjatou atmosféru pak doplňuje vynikající hudba. Pro herce Vjačeslava Tichonova byla role Isajeva opravdu tou životní, která ho proslavila i v mezinárodním měřítku.

Inspiraci našel autor v žijících postavách

Přestože je špion Otto von Stierlitz fiktivní postavou, za vzor si jeho autor vzal skutečně žijící sovětské rozvědčíky neboli tajné agenty. Ostatní vysocí představitelé německého nacistického státu, kteří v seriálu vystupují, jsou historickými postavami. I když se děj odehrává hlavně v Německu, seriál se natáčel převážně v lotyšské Rize.

Pro herce Vjačeslava Tichonova byla role Isajeva opravdu tou životní, která ho proslavila i v mezinárodním měřítku.

V samotném Rusku patří seriál mezi stále oblíbené pořady, které se pravidelně opakují. Dílo je natočené na černobílý film. V roce 2009 vznikla i jeho kolorovaná verze, která ale nijak velký úspěch mezi diváky nezaznamenala. Prostě černobílý Otto von Stierlitz je pro ně zajímavější.

Viděli jste někdy tento seriál?