Jak moc je vaše imunita ovlivněna stresem? Hodně!

Jak moc je vaše imunita ovlivněna stresem? Hodně!
Že stres se na zdraví nenávratně podepisuje, to už nejspíš víte. Ale jak moc je vaše imunita ovlivněna stresem? Věřte, že opravdu hodně. A na vině je zde především chronický dlouhodobý stres.

Jedním z neblahých účinků stresu je i snížená imunita

Zatímco krátkodobý stres, který odezní, může vaši imunitu nárazově i posílit, chronický dlouhodobý stres vaši imunitu trvale snižuje. Nadměrné množství hormonu kortizolu v krvi v těle z dlouhodobého hlediska způsobuje záněty. Stres také snižuje aktivitu bílých krvinek, které pomáhají bojovat s infekcí.

Vysoká úroveň stresu vyvolává řadu onemocnění a jednoznačně oslabuje imunitní systém, což má další dopady na vaše zdraví. Nízký imunitní systém znamená větší náchylnost k řadě onemocnění, a tak se kolikrát nacházíte v bludném kruhu mezi stresem a nemocemi. To je však zapotřebí zarazit.

Posílit imunitu ano, ale primárně zatočte se stresem

Problém nastává, když léčíte následek a ne příčinu. Pokud vypozorujete, že jste častěji nemocní, začnete se dopovat vitamíny nebo se otužovat, abyste posílili vaši imunitu. To samozřejmě není na škodu, jen je potřeba se kromě toho zaměřit na hlavní příčinu sníženého imunitního systému, kterou může být dlouhodobý chronický stres. Když odbouráte dlouhodobý stres, zlepší se i vaše zdraví.

Stres vás může vyřadit z běžného fungování, Zdroj: Alex from the Rock / Shutterstock

Stres vás může vyřadit z běžného fungování

Mnoho lidí má tendenci stres banalizovat a možná k nim patříte také. Ovšem z dlouhodobého hlediska vás stres může dostat do začarovaného kruhu. Dáme vám příklad. Třeba se v práci neustále stresujete. Máte obavy, že nestihnete termíny a starosti ohledně práce vás neopouští ani doma.

Kromě toho, že jste nevrlí na své nejbližší, necítíte se fyzicky dobře. Pobolívá vás břicho, nemáte chuť k jídlu nebo se naopak ze stresu přejídáte. A takhle to jde den za dnem. Už tedy nejde o akutní stres, který vás po nějaké době přestane zatěžovat, nýbrž o chronický stres, který je pro vás trvalou zátěží. Jelikož vás tento stres neopouští, nosíte ho všude s sebou jako zátěž.

Přidá se nespavost a vlivem působení kortizolu na vaše tělo, také vaše imunita polevuje v boji. Aby toho nebylo málo, nastydnete. Jenže kvůli práce se bojíte jít na nemocenskou a tak nemoc přecházíte. Popřípadě na nemocenskou jdete, ale zase se dál jen stresujete a hlavu vám moří otázky, co bude v práci, až se vrátím? A to ještě nevíte, že vaše imunita nalomená stresem, vás znovu a znovu v budoucnosti nechá na holičkách.

Jak moc je vaše imunita ovlivněna stresem? Teď už víte, že hodně. Jediným řešením je vystoupit ze začarovaného kruhu, a to tak, že stres minimalizujete nebo se ho ještě lépe úplně zbavíte.

 

Zdroje: