Cítíte se během pandemie osamělí a toužíte po domácím mazlíčkovi? Jak při pořízení psa neudělat chybu

Cítíte se během pandemie osamělí a toužíte po domácím mazlíčkovi? Jak při pořízení psa neudělat chybu
Sociální izolace je vzhledem k aktuální epidemiologické situaci potřebná, avšak řada lidí se cítí osamělá. Proto mají potřebu si pořídit domácího mazlíčka. Zvažujete koupi štěněte či pořízení psa z útulku? Co byste si měli rozmyslet nejdřív?

Jste ochotni svému psovi věnovat čas i finance?

Pes je závazek na několik následujících let. Po celou dobu bude potřebovat vaši péči, což obnáší pravidelné venčení, výcvik i návštěvy veterináře. Trávíte-li hodně času v zaměstnání, rozmyslete si, zda pes vaší nepřítomnosti nebude strádat.

Mějte také na paměti scénáře, jako je dovolená. Kdo se vám o psa postará po dobu vaší nepřítomnosti? Máte ho komu svěřit, pokud by vás například postihla zdravotní indispozice?

Zejména velká plemena jsou i finančně náročná. A to v první řadě na krmení. Nicméně musíte vždy pro všechny případy počítat i s tím, že pes bude potřebovat ošetření u veterináře. Jakkoli to zní jako nepříjemná otázka, protože psí lásku nelze vyvážit penězi, stejně si na ni odpovězte: Vejde se vůbec pes do vašeho rodinného rozpočtu?

Zodpovědný výběr štěněte

Zohledněte své fyzické i duševní možnosti. Zvládnete velkého psa, který potřebuje pevné vedení, případně si raději pořídíte roztomilé malé plemeno vhodné na mazlení?

Jak jste založení? Trávíte čas doma na gauči a vyhovuje vám občasná procházka nebo chcete se psem pravidelně chodit na kynologické cvičiště, věnovat se psím sportům nebo dalším vybraným aktivitám? Zvolené plemeno by mělo souznít s vaším naturelem.

Pokud nemáte konkrétní požadavky na vzhled nebo vlastnosti, zvážit můžete i pořízení psa z útulku. Ušetříte a ještě uděláte dobrý skutek. Pokud chcete čistokrevného psa, pamatujte na to, že musí být skutečně čistokrevný, tedy s průkazem původu.

Nezapomeňte zároveň, že s vidinou pořízení psa by měli být srozuměni všichni členové domácnosti. Pes se může stát výraznou příčinou domácích rozbrojů, pokud si někdo ze zúčastněných mazlíčka vyloženě nepřeje, protože mu například vadí všudypřítomné chlupy, psa se bojí nebo je na něj dokonce alergický.