Jak budovat imunitu po celý rok. Vsaďte na tyto tipy

Jak budovat imunitu po celý rok. Vsaďte na tyto tipy
Zdravý a silný imunitní systém úspěšně zvládne chránit tělo před mykózy, bakteriemi, viry a toxiny. Bohužel imunita může být oslabena různými vnějšími a vnitřními faktory. Imunita je obzvláště důležitá na začátku jara, na podzim a v zimě, ale mělo by se o ni pečovat 365 dní v roce. Jak ji posílit?

Co může oslabit naši imunitu?

Imunitní systém je ovlivňován řadou faktorů, počínaje životním stylem a konče minulými nemocemi a infekcemi. Pokud jste slabí, vaše tělo nebude schopno účinně bojovat s bakteriemi, viry a mykózami. Proto můžete mít problém s opakujícími se infekcemi nebo prodloužením doby léčby.

Nepodceňujte další známky snížení imunity. Pokud jste neustále unavení nebo pozorujete obtížně se hojící rány, bolesti břicha nebo nové alergie, měli byste okamžitě reagovat. Zásadní je, že někdy je tělo oslabeno i bez infekce – proto je důležité budovat imunitu po celý rok. Jak si můžete vybudovat imunitu jednoduchým a přirozeným způsobem tak, abyste nebyli infikováni bakteriemi a viry?

Začněte se pohybovat

Fyzická aktivita v mnoha ohledech posiluje imunitní systém. Pravidelné cvičení zvyšuje produkci protilátek v těle a současně pomáhá snižovat hladinu stresových hormonů, včetně kortizolu. Zajímavé je, že dokonce i pot je dobrý pro imunitní zdraví. Když se potíte, vaše tělo reaguje stejně jako při horečce. Zvýšením tělesné teploty mu pomůžete zabít patogeny.

Dobře spěte

Spánek pozitivně ovlivňuje naše tělo a mysl, takže není překvapením, že posiluje imunitní systém. Pokud nebudete mít dostatek spánku, zvýšíte hladinu stresových hormonů, které zatěžují imunitní systém. Pokud tedy chcete, aby vaše tělo lépe zvládalo infekce, měli byste mít dostatek spánku každý den.

Vyhněte se nadměrnému stresu

Odborníci tvrdí, že existuje silná souvislost mezi imunitou a duševním zdravím. Pokud trpíte chronickým stresem nebo úzkostí, vaše tělo produkuje stresové hormony, které potlačují správné fungování imunitního systému.

Existuje mnoho účinných relaxačních technik, které pomáhají snižovat stres. Klíčem je najít takovou, která bude vyhovovat právě vám. Můžete meditovat, rybařit, kreslit nebo chodit do přírody. Bez ohledu na to, co si vyberete, snažte se této činnosti věnovat každý den alespoň 5 minut.

Zdravá a vyvážená strava je základ

80% lidského imunitního systému je ve střevech. Takže pokud jsou střeva zdravá, je pro tělo snadnější bojovat s infekcí. Aby se zlepšila práce střev a celého trávicího systému, mnoho odborníků doporučuje středomořskou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celá zrna a zdravé tuky. Taková strava obsahuje mnoho živin, jako je vitamin C, zinek a další antioxidanty, které zmírňují záněty a bojují s infekcemi.

Nezapomeňte, že imunitu nelze vybudovat za jeden den. Proto se musíte o váš imunitní systém starat celý rok. Starostlivostí o vaší imunitu se chráníte před napadením patogenními bakteriemi a viry. Nečekejte na podzim – starejte se o své zdraví ještě dnes!