Unikátní labský klenot: přehrada Les Království

Unikátní labský klenot: přehrada Les Království
Česká republika má řadu pozoruhodných památek. A to nejen těch historických, ale i těch technických. Patří k nim i přehradní nádrž Les Království. Čím je zajímavá?

Proč je Les Království nejen českým unikátem

Les Království je údolní přehradní nádrž, která byla vybudována na řece Labe v roce 1920. Nachází se zhruba 4 km od Dvora Králové u samoty Tešnov v katastrálním území obcí Bílá Třemešná a Nemojov. Svůj název dostala po lesním komplexu Les Království, který můžeme vidět na levém břehu.

Přehradní nádrž je na české poměry unikátní svým velmi estetickým provedením. Roku 1964 byla dokonce zapsána na seznam technických památek. Podle mnohých patří Les Království dokonce k nejkrásnějším přehradám na světě.

Mostní konstrukce byla realizována v romantizujícím pseudogotickém stylu. Korunu hráze doplňují dvě brány s ozdobnými věžičkami. Autorem projektu je Ing. arch. Jaroslav Valečka.

Rozhodnutí na Labi realizovat dvě nová vodní díla padlo již v roce 1897. V červenci 1887 se těmito místy řeka prohnala rychlostí 330 metrů krychlových za vteřinu. Šlo o stoletou vodu a stavba přehrady měla dalším povodním v budoucnu zabránit.

Jak probíhala realizace

V roce 1910 se tak začala budovat téměř pohádkově vyhlížející přehrada společně s dalším vodním dílem na horním Labi mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem. K její realizaci posloužil královédvorský pískovec.

S vyhledávanou turistickou atrakcí na Labi jsou rovněž spojena jména inženýra Jaroslava V. Velflíka, který celou stavbu vedl, a inženýra Josefa Plicky, který měl na starosti jako vedoucí vypracování projektu.

Dokončena byla celá stavba až roku 1920. Zpoždění způsobila první světová válka. Oblouková část přehrady měří na délku 218 m, široká je v základu 37 metrů a v koruně 7 metrů.

Součástí přehrady je i domek hrázného stojící na pravém břehu Labe. Také tato stavba byla realizována v pseudogotickém stylu. V budoucnu by se měl využívat pro účely expozice o historii tohoto pozoruhodného vodního díla.