Kozlík Lékařský: Bylinka, která by mohla pomoci při psychické zátěži a stresu

Kozlík Lékařský: Bylinka, která by mohla pomoci při psychické zátěži a stresu
Pokud máte problémy se psychickou zátěží, stresem a spánkem, možná byste mohli vyzkoušet přírodní prostředky na spaní, včetně bylinných doplňků. Dnes vám představíme právě Kozlík lékařský.

Uklidňující vlastnosti

Kozlík lékařský je bylina, která se díky svým uklidňujícím vlastnostem běžně používá i jako složka doplňků na spaní. Tato bylina je často označována jako „přírodní valium“ a lidé ji používají již od středověku k léčbě poruch spánku. Kozlík lékařský navíc pomáhá při relaxaci a může být prospěšný pro lidi, kteří trpí úzkostí a psychickou zátěží.

Co je Kozlík lékařský?

Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) je bylina původem z Asie a Evropy, která nyní roste divoko v mnoha dalších oblastech světa včetně Spojených států a Kanady. Lidé tuto vytrvalou rostlinu používali jako přírodní lék již v dobách starověkého Řecka a Říma. Na rozdíl od jemně vonících květů této rostliny mají kořeny kozlíku velmi silný zápach, který je pro mnoho lidí nepříjemný. Z kořenů, oddenků (podzemních stonků) a stolonů (vodorovných stonků) kozlíku lékařského se vyrábějí doplňky stravy, jako jsou kapsle, tablety, čaje a tinktury.

Jak Kozlík lékařský působí na organismus?

Kozlík lékařský obsahuje řadu sloučenin, které mohou přispívat ke zklidnění tím, že zvyšují dostupnost GABA v těle a interagují s určitými receptory podílejícími se na náladě a spánku.

Možné zdravotní účinky Kozlíku lékařského

Studie prokázaly, že užívání Kozlíku lékařského ve formě doplňků stravy může být užitečné při léčbě některých stavů v reakci na stresové situace, při pomoci zmírnit úzkosti a nespavosti. Léčba taky významně zlepšila také kvalitu spánku a depresi.

Kozlík lékařský
Kozlík Lékařský, Snowbelle / Shutterstock

Nežádoucí účinky kořene Kozlíku lékařského

Kozlík lékařský je při užívání doporučených dávek považován za bezpečný pro většinu lidí. Přestože jsou nežádoucí účinky užívání Kozlíku neobvyklé, u některých lidí se mohou vyskytnout – bolesti hlavy, slabost, závratě, žaludeční potíže (průjem a bolest žaludku), živé sny, kovová chuť v ústech.  

Kozlík byste neměli užívat v těhotenství nebo při kojení a neměli byste ho podávat dětem nebo dospívajícím, pokud vám ho nedoporučí a nesleduje lékař. Obecně platí, že před zařazením jakýchkoli bylinných doplňků do svého jídelníčku se poraďte s odborníkem. Ten vám pomůže určit, zda by kozlík lékařský mohl být vhodnou volbou pro vaše konkrétní potřeby.

Jak užívat kořen Kozlíku lékařského

Kozlík lékařský poskytne nejlepší výsledky, pokud jej budete užívat podle návodu. Podle nejnovějších poznatků je doporučená dávka 450–1410 mg kořene Kozlíku lékařského denně po dobu 4–8 týdnů. Tato dávka však nemusí být vhodná nebo účinná pro každého, kdo těmito příznaky trpí. Jedná se pouze o dávku, která podle současných dostupných důkazů považujeme za účinné.

Na závěr

Přijít na kloub vašim problémům může trvat delší dobu, ale je velmi důležité znát možné příčiny, abyste mohli podstoupit správnou léčbu. Zvažte diskuzi o svých příznacích se zdravotnickým pracovníkem. Vezměte také na vědomí, že doplňky stravy nemusí být pro vás tím správným řešením.

I když je mnoho doplňků prodáváno jako přírodní prostředky, je důležité si uvědomit, že stres a psychickou zátěž ovlivňuje několik faktorů a doplněk stravy, jako je například Kozlík lékařský, nemusí být vhodnou volbou pro každého.

 

Zdroje: