Víme, co pomáhá na stres. Vyzkoušejte 10 tipů

Víme, co pomáhá na stres. Vyzkoušejte 10 tipů
​​​​​​​Se stresem bojuje v současné době většina lidí. Právě kvůli nadbytečnému stresu se často cítíme unavení a frustrovaní. Pokud je to i váš případ a potřebujete od stresu rychle ulevit, vyzkoušejte některý z těchto tipů.

Zacvičte si

Cvičení je jednou z nejlepších věcí, kterou můžete v boji proti stresu udělat. Ideální je cvičit pravidelně. Prakticky jakákoliv forma fyzické aktivity je dobrým prostředkem ke zmírnění stresu. Nemusíte být vrcholovým sportovcem, i svižnější procházka udělá své.

Meditujte

Během meditace soustředíte svou pozornost na dech a zklidníte tak proud myšlenek, které vám víří hlavou a mohou způsobovat stres. Meditace vám pomůže navodit pocit klidu, míru a rovnováhy, což prospěje vaší emocionální pohodě i celkovému zdraví.

Meditujte, Zdroj: fizkes / Shutterstock

Vyzkoušejte aromaterapii

Aromaterapie také může pomoci snížit úzkost a stres. Zapalte si vonnou svíčku nebo použijte esenciální oleje a užijte si uklidňující vůně. Vyzkoušejte například levanduli, růži, bergamot nebo santalové dřevo.

Vypište se z toho

Jedním z dobrých způsobů, jak se vypořádat se stresem, je zapisovat si věci, které vás stresují, ale hlavně také věci, za které jste vděční. Vděčnost může pomoci zmírnit stres a úzkost tím, že zaměříte své myšlenky na to, co je ve vašem životě pozitivní.

Buďte více s rodinou a přáteli

Když jste obklopeni blízkými lidmi, máte větší pocit sounáležitosti a necítíte se na vše sami. Silné sociální vazby vám tak mohou pomoci překonat stresující období a snížit riziko úzkosti.

Naučte se říkat ne

Ne všechno, co vás stresuje, můžete ovlivnit, ale některé věci ovlivnit jde. Jedním ze způsobů, jak stres zmírnit, může být častější říkání „ne“. To platí zejména v případě, že si na sebe berete více povinností, než jste schopni zvládnout. Pokud si budete vybírat, co na sebe berete - a odmítnete věci, které vám zbytečně zvyšují zátěž – můžete snížit úroveň stresu.

Mazlete se

Pozitivní doteky při mazlení, objímání, líbání a sexu mohou pomáhat snižovat stres uvolňováním oxytocinu a snižováním krevního tlaku.

Stanovte si cíl

Pokud si nastavíte cíle, jak v pracovním, tak i v osobním životě (rodina, koníčky, zdraví) budete mít větší pocit, že máte život ve svých rukou a to vám pomůže stres snížit.

Jezte zdravě

Zdravá strava je důležitou součástí péče o sebe sama a zvyšování odolnosti vůči stresu. Snažte se jíst různé druhy ovoce a zeleniny a celozrnné potraviny.

Pusťte si hudbu

Pokud se cítíte přetížení stresovou situací, zkuste si dát pauzu a poslechnout si relaxační hudbu. Přehrávání klidné hudby má pozitivní vliv na mozek a tělo, snižuje krevní tlak a kortizol, hormon spojený se stresem. Doporučujeme klasickou hudbu, ale pokud klasika není vaše parketa, zkuste poslouchat zvuky oceánu nebo přírody. Možná to zní kýčovitě, ale mají podobné relaxační účinky jako hudba.

 

Zdroje: