Trápí vás migréna? Vyzkoušejte bylinky

Trápí vás migréna? Vyzkoušejte bylinky
Migrény nám mohou pěkně znepříjemnit život. Intenzivní pulzující a nesnesitelná bolest hlavy může být velmi vysilující. Někdo hned sáhne po lécích, někdo upřednostňuje přírodní terapii jako jsou relaxační techniky a bylinná léčba.

Důležité je zjistit příčinu bolestí hlavy. Může se jednat o pouhé překyselení organismu, stres a hormonální změny. Ale příčiny mohou být i mnohem vážnější. Trpíte-li úpornými bolestmi hlavy, navštivte nejprve vašeho lékaře. V tom prvním případě byste měli z vašeho jídelníčku vyřadit potraviny jako je cukr, studené mléko (nikoli však zakysané mléčné výrobky) a kávu. Je vhodné se uvést do klidu, dopřát si relaxaci nebo uvolňující cvičení jako je jemná jóga. Teprve poté si zvolte některou z níže uvedených bylin. Účinnost bylinek svým přístupem hodně podpoříte.

V tom prvním případě byste měli z vašeho jídelníčku vyřadit potraviny jako je cukr, studené mléko.

Máta peprná

Mátový čaj uklidňuje a zlepšuje náladu, díky obsahu antioxidantů pomáhá snižovat bolesti hlavy. Podle Magdaleny Staňkové-Kröhnové si můžete uvařit čaj při akutní nervové krizi z 1 lžíce máty, meduňky a anýzu. Čaj nechte louhovat 10 minut a pijte slazený medem. Dopřejte si maximálně 3 šálky denně.

Zdroj: Autor: Subbotina Anna / Shutterstock

Heřmánek

Heřmánkový čaj působí protizánětlivě, snižuje svalové křeče a zmírňuje bolesti hlavy vyvolané stresem. Výborně uvolňuje zánět dutin a obecně účinkuje proti bolesti. Lžíci heřmánku na šálek vody nechte louhovat 5 minut. Heřmánkový čaj můžete užívat dlouhodobě.

Šanta kočičí

Nejen kočkám je šanta prospěšná. Kočky ji vyhledávají pro její uklidňující účinky, a stejně sedativně působí i na lidi. Ulevuje při napětí, úzkosti a léčí nespavost. Lžíci kvetoucí šanty zalijeme 3 dcl horké vody a necháme 15 minut louhovat. Čaj můžeme osladit medem.

Levandule

Připravte si odvar z 15–30 g sušených květů levandule na litr vody, který budete 10 minut vdechovat. Inhalace pomůže uvolnit drobné svaly kolem očí a spánků a zmírnit tak bolesti v této oblasti. 

Řebříček

Řebříček má protizánětlivé účinky, a kromě své vynikající schopnosti zástavy krvácení je vhodný na zmírnění svalových křečí, úzkost a únavu. Na jeden šálek bylinného čaje potřebujeme lžíci sušené kvetoucí řebříčkové natě, kterou zalijeme 3 dcl horké vody a 10 minut louhujeme. 

Zdroje: