Cuká vám oční víčko? Na vině může být stres

Cuká vám oční víčko? Na vině může být stres
Působení stresu se v dnešní uspěchané době nevyhne nikdo. Je přitom na každém, aby se snažil jeho záporný vliv co nejvíce minimalizovat, protože dlouhodobý stres má prokazatelně záporné důsledky na lidské zdraví.

 Projevy přitom mohou být plíživé a mohou začít na první pohled úplnou hloupostí, jakou může být pro někoho cukající oční víčko.

Cukání v očích neboli myokymie

Cukání očního víčka bývá označováno odborným lékařským pojmem myokymie, kterým se rozumí mimovolné chvění svalů viditelné v podkoží. Tento stav může trvat pár minut. Vážnější jsou situace, kdy přetrvá i několik dní, pak je totiž třeba vyhledat pomoc lékaře. V takovém případě se totiž může jednat o indicii závažného neurologického stavu. Obvykle však má naštěstí cukání v oku svůj důvod v přetížení organismu a tělesné únavě, takže náprava daného stavu není komplikovaná.

Cukání v oku rozhodně není nic příjemného

Chcete se cukání v oku zbavit co nejrychleji? Není se co divit, protože tato reakce oka je zpravidla pro postiženého velmi otravná a nepříjemná. Lidé také často trpí pocitem, že cukání oka je viditelné i pro jejich okolí, což se naštěstí stává pouze ve výjimečných případech.

Jak se myokymie efektivně zbavit?

Pořádně si odpočiňte!

K zbavení se myokymie je důležité si nejprve pořádně odpočinout a dostatečně se vyspat! Vyčerpání a únava jsou totiž obvyklými důsledky stresu. Rozhodně se vyplatí zamyslet se nad svým denním programem a usilovat o jeho úpravu v tomu smyslu, aby se v něm vyskytovalo stresových situací co nejméně.

Omezte přísun kofeinu!

Mnoho lidí jej používá jako účinnou energetickou podporu, což sice může fungovat krátkodobě, v dlouhodobém časovém horizontu si však koleduje o nepříznivý dopad na zdraví. Kofein má totiž schopnost zrychlit lidský tep a zvýšit výskyt mimovolných reakcí, k nimž patří mimo jiné právě cukání v oku. Jednoduchým receptem je pití kávy z menšího šálku, než jste zvyklí. Za zkoušku jistě stojí i bezkofeinové čaje, kávy a limonády.

Káva ne!, Zdroj: Antonio Guillem / Shutterstock

Zapomeňte na alkohol a cigarety

Pokud se chcete zbavit cukání v oku, skoncujte nadobro s alkoholem i cigaretami. Oboje stejně neprospívá vašemu zdraví a může zhoršit právě i cukání v oku.

Relaxujte!

Odborníci doporučují najít si vhodný způsob relaxace. Meditace, masáže i hluboké dýchání pomáhají zklidnit srdeční frekvenci a snížit stres. Většina očních záškubů poměrně brzy vymizí.

Cukání v oku se nevyplatí podceňovat

Pokud se u vás objeví cukání v oku, rozhodně to neznamená, že se jedná o takový zdravotní problém, kdy musíte nutně sepisovat závěť! Na druhou stranu jej ale není ani vhodné podceňovat, protože je výzvou, aby se člověk zamyslel nad svým životním stylem a poněkud jej upravil. Může se tím vyhnout celé řadě závažnějších zdravotních problémů do budoucna!

 

Zdroje: