Co jíst, když vás přepadne stres? Ukončete přejídání ze stresu

Co jíst, když vás přepadne stres? Ukončete přejídání ze stresu
Stává se vám často, že pořád někam spěcháte nebo máte hektické pracovní nasazení a nestíháte se najíst? Potom vás přepadne hladovka a sníte velké množství nějaké kalorické bomby? Takové stravování se může brzy podepsat na vašem zdraví a na vaší váze. Podíváme se na to, jak z toho ven.

 

Co jíst, když vás přepadne stres?

Dost lidí řeší své problémy se stresem kalorickým jídlem a přejídáním. Běžně se stává, že lidé ve volné chvilce sáhnou po oblíbeném jídle a svačince, která naplní jejich emocionální potřeby, snížili úzkost a odstranili stres.

Emocionální jezení je popisováno jako využívání jídla ke zvládání stresu. Obvykle nemá nic společného s klasickým hladem. Vše souvisí s uklidňováním a potlačováním negativních pocitů a situací.

Proč chceme jíst, když jsme ve stresu?

Když jíme pro emocionální potřebu, úleva, kterou nám jídlo poskytuje, je jen dočasná. Stres způsobuje, že se nám do krve uvolňuje z nadledvinek hormon kortizol. Díky tomu máme zvýšenou chuť k jídlu, chceme si dát něco tučného, sladkého nebo kalorického.

Tento impuls k jídlu nám nedává náš žaludek, ale náš mozek. Když stres odezní, hladina kortizolu se vrací do normálu.

Pokud zažíváte smutek, například po hádce, může se stát, že sáhnete po čokoládě nebo po brambůrcích, díky kterým své emoce lépe zvládnete. Lepší variantou je, když budete svůj problém s hádkou řešit komunikací a vše si vysvětlíte, než abyste své tělo zatěžovali zbytečnými kaloriemi.

Dost lidí řeší své problémy se stresem kalorickým jídlem a přejídáním, Zdroj: Pixel-Shot / Shutterstock

Jak ukončit přejídání ve stresu?

Skoncovat se stresovým pojídáním kalorických jídel může být velmi obtížné. Proto je důležité začít s odvykáním postupně. Návyk si běžně člověk vytvoří asi za 21 dní. Jak tedy začít?

Poznejte situace, které vás stresují

Popište si situace a emoce, u kterých se přejídáte a pokuste si je uvědomit, když přijdou.

Pojmenujte potraviny, po kterých sáhnete, když přijde stres

Tyto potraviny nahraďte výživnějšími variantami. Nahraďte prázdné kalorie, po kterých budete mít ještě větší hlad ovocem, zeleninou, oleji, saláty, ořechy ve všech variantách a potravinami s vyšším podílem bílkovin. Stravujte se pravidelně. Nevynechávejte snídani ani svačiny. Na večeři jezte střídměji.

Nezapomínejte do svého jídelníčku zařadit jáhlové, kukuřičné nebo ovesné kaše, které osladíte lžičkou medu a doplníte lněným semínkem, chia, ořechy a sušeným ovocem. Záleží na vaší chuti. Tyto kaše jsou ideální k snídani.

Nahraďte pojídání při stresu jinými aktivitami

Dopřejte si 10-15 minut chůze, zkuste břišní dýchání, hodně pijte a jezte ovoce, povídejte si s přáteli, pište si deník, zkuste jógu nebo omalovánky pro dospělé, buďte kreativní, meditujte nebo si přečtěte knihu.

Zkuste se vyhnout nudě, zkuste změnit návyky, nejezte, když jste unavení, energii tak nedoplníte. A také se nenechte do jídla nutit.

 

Zdroje: