Víte, proč stárnete rychleji než lidé okolo vás? Na vině je stres

Víte, proč stárnete rychleji než lidé okolo vás? Na vině je stres
Dnešní doba je charakteristická nepřetržitým shonem. Moderní člověk má neodbytný pocit, že pořád něco nestíhá. Z toho důvodu se ocitá v neustálém stresu, který se negativně odráží na jeho celkovém zdravotním stavu.

Víte o tom, že stres je nejen původcem celé řady civilizačních chorob, ale může zapříčinit i předčasné stárnutí?

Fyzický a emocionální stres

Víte, že odborníci definují dva hlavní druhy stresu? Jedná se o stres fyzický a emocionální. Nikoho jistě nepřekvapí, že dlouhodobé působení fyzického stresu má špatné účinky na zdravotní stav, když tělo navíc s postupujícím věkem regeneruje stále pomaleji. Méně známou skutečností ale je, že podobně ničivé důsledky má pro tělo emocionální stres, kdy mozek vylučuje stresové hormony, jako je kortizol nebo adrenalin.

Dlouhodobé působení stresu přináší řadu negativních zdravotních účinků

Stresové hormony vylučované po krátkou dobu sice dodávají energii a soustředění, pokud však emocionální stres trvá dlouho, lidské tělo to vyvede z rovnováhy. Důsledkem mohou být srdeční choroby, vysoký krevní tlak i oslabené imunitní funkce. Moderní výzkumy hovoří o tom, že dlouhodobý emocionální stres výrazným způsobem zvyšuje i riziko Alzheimerovy choroby. Pětiletá studie, které se zúčastnilo takřka 800 jeptišek a kněží, jejíž výsledky publikoval časopis Neurology, ukázala, že u lidí, kteří byli vystaveni stresu, je dvakrát větší pravděpodobnost rozvoje tohoto onemocnění.

Stresové hormony zrychlují stárnutí buněk

V posledních letech přišla věda s průlomovým tvrzením, že stresové hormony mají pravděpodobně schopnost zkracovat telomery, což jsou koncové části chromozomů, které mají zásadní vliv na životnost buněk. Postupné zkracování délky telomer má za důsledek stárnutí buněk.

Pohyb je osvědčeným prostředkem k odbourávání stresu, Zdroj: Syda Productions / Shutterstock

Pozitivní přístup prodlužuje život

Dobrou zprávou je, že výše uvedené informace může člověk využít ku svému prospěchu! Pokud se naučíte zvládat a snižovat stresovou zátěž, výrazným způsobem se zvýší i vaše naděje na dlouhý a zdravý život. Studie Yale University doložila, že lidé s pozitivním přístupem k životu žijí průměrně o sedm a půl roku déle než ti, kteří podobný náhled na život nemají. To je dostatečný důvod k tomu, naučit se schopnosti povznést se nad drobné problémy každodenního života!

Jak se bránit stresu?

Působení stresu je možné do jisté míry omezit výběrem vhodné stravy s dostatečným množstvím antioxidantů, které se vyskytují hlavně v ovoci a zelenině. Samozřejmostí by potom mělo být najít si v časovém harmonogramu čas na tělesné cvičení, protože pohyb je prokazatelně osvědčeným účinným prostředkem k odbourávání stresu. Věnujte se svému tělu a dopřejte mu dostatek odpočinku, ono se vám odmění tím, že budete stárnout pomaleji a život si více užijete!

 

Zdroje:

  • Aging and Stress, 2021, [14. 1. 2022] Dostupné z: https://consumer.healthday.com/encyclopedia/aging-1/age-health-news-7/aging-and-stress-645997.html.
  • SCHREIBER, V., Lidský stres, Praha, Academia, 2000, 106 s., ISBN 80-200-0240-5