Jakým nápojům byste se měli vyhnout, když prožíváte těžké psychické období?

Jakým nápojům byste se měli vyhnout, když prožíváte těžké psychické období?
V období, kdy je vaše psychika zkoušena všemi směry a vy se necítíte dvakrát nejlépe, je potřeba upravit nejen to, co jíte, nýbrž i to, co pijete. Jakým nápojům byste se měli vyhnout, když prožíváte těžké psychické období?

Alkoholu se z dálky vyhýbejte

To nejhorší, co pro sebe můžete v těžkém psychickém období udělat, je to, že sáhnete po alkoholu. Jistě, alkohol může být v prvních momentech povzbuzující, protože z vás po první skleničce vína opadne napětí a stres, problémy se pak budou zdát méně palčivé. Ovšem přesně v tomhle je alkohol velice zrádný a jeho účinky se mohou později otočit proti vám a vy můžete upadnout do ještě větší skleslosti.

Alkoholu se tedy zdaleka vyhýbejte, pokud jste nešťastní, prožíváte trauma nebo máte depresi. Alkohol vás nejenže nepodpoří a váš problém nevyřeší, ale je také vysoce návykový. Dlouhodobé zapíjení žalu tedy může rychle sklouznout k závislosti. Kromě jiného obsahuje alkohol i velkou dávku cukru, který má špatný vliv na fungování nervové soustavy.

Kávu pijte s mírou

Co se kávy týče, odborníci ji při psychických potížích úplně nezavrhují, a to z toho důvodu, že umí stimulovat nervový systém a má povzbuzující účinky. Vysoké dávky kofeinu už však přínosem pro tělo nejsou a už vůbec ne v případě, kdy se nacházíte v těžkém životním období. I káva je návyková, a navíc káva vás dehydratuje, což psychické pohodě rozhodně nepřispěje. Naopak se říká, že za jedním hrnkem kávy byste měli vypít dva hrnky čisté vody.

I káva je návyková, a navíc káva vás dehydratuje, Zdroj: Valentyn Volkov / Shutterstock

Sladké nápoje vůbec nebo ve velmi omezené míře

Ani sladkým nápojům a jiným přeslazeným šťávám byste neměli holdovat, pokud nejste psychicky v pořádku. Cukr vás sice může vybičovat k větším výkonům, avšak funguje jen velmi omezenou dobu a když jeho hladina v krvi klesne, klesne i vaše nálada a dostaví se spíše únava. Navíc cukr není pro tělo zdravý, protože v něm vyvolává záněty. Pokud potřebujete pít něco sladkého, zaměřte se na 100 % ovocné šťávy, které si můžete zředit s vodou.

A co tedy pít, když vám není psychicky nejlépe?

A co tedy pít, když po psychické stránce nejste úplně v pořádku? Zaměřte se na vodu, vodu a vodu. Pití čisté vody má ozdravné účinky. Dostatečně hydratovaný organismus umí divy a vy se tak můžete cítit mnohem lépe. Vodu občas vyměňte za bylinné čaje, třeba za zklidňující meduňkový nebo třazalkový čaj, který umí uklidnit pocuchané nervy. Ať už vás po psychické stránce trápí cokoliv, nedejte se. Už jen tím, že nebudete kašlat na své zdraví a zohledníte důležitost pitného režimu, se můžete cítit mnohem lépe. Když ke správnému pitnému režimu připojíte také vyvážený jídelníček, vašemu zdraví prospějete ještě více.

Je však zřejmé, že vynechání alkoholu a kávy žádný psychický problém nevyřeší, a proto se nebojte požádat o odbornou pomoc. S psychologem můžete těžké životní období překonat snadněji.

 

Zdroje: