Zahřívající potraviny, které nesmí chybět v zimním jídelníčku

Zahřívající potraviny, které nesmí chybět v zimním jídelníčku
S nižšími teplotami dostává náš imunitní systém zabrat. Jeho výkonnost totiž v zimních měsících spíš klesá. Vhodnou prohřívající stravou zabráníme častým výkyvům tělesné teploty a podpoříme oslabený imunitní systém. Příroda nám na zimu připravila potraviny s neutrální a teplou energetickou hodnotou a ty by měly tvořit základ jídelníčku.

Kořenová zelenina

Vypusťme v zimě z našich jídel rajčata, papriku a okurku a jezme více mrkve, petržele, červené řepy a celeru. Kořenová zelenina byla základem zimní stravy našich předků a je pro náš organismus přirozená. Skladovaná zelenina si zachová více prospěšných látek než ta dovážená, ač čerstvá, ale ve skleníku vypěstovaná. 

Mrkev

Mrkev je výtečným zdrojem betakarotenu. Dále obsahuje vitamíny B, K a řadu dalších minerálních látek. Vařená mrkev je účinným prostředkem proti průjmům, zatímco mrkev čerstvá pomáhá na zácpu. Přidáváme ji do zeleninových polévek a směsí, pečeme s ostatní kořenovou zeleninou. Připravujeme pomazánky a přidáváme do čerstvých salátů jako přílohu.

Petržel

Kořen a nať petržele obsahují pro zimu důležitý vitamin C a vitaminy skupiny B. Zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a podporuje chuť k jídlu. Petržel zařazujeme jak do teplé, tak studené kuchyně. Petrželovou nať používáme jako koření, které si na zimu nasušíme. Je opravdovým zeleným multivitaminem – nasekanou petrželkou zdobíme pokrmy společně s praženými semínky.

Celer

Celer má výborné čistící účinky a podporuje činnost ledvin. V zimě jíme celer obzvlášť po tepelné úpravě, syrový v salátech pouze jako doplněk hlavního jídla. 

Červená řepa

Povzbuzuje činnost žaludku, střev a jater a je výtečná při potížích se štítnou žlázou. Dále pomáhá při revmatických poruchách, podporuje plodnost a přispívá k celkové regeneraci organismu. Z vitamínu obsahuje zejména vitamin E, z minerálu draslík, vápník, železo, hořčík a fosfor. Z červené řepy vaříme vynikající polévku, dusíme a zapékáme společně se zeleninou a naučme se jíst červenou řepu i syrovou, v salátech a šťávách.