Léčebné účinky jablek aneb s jablkem denně nebudete potřebovat lékaře

Léčebné účinky jablek aneb s jablkem denně nebudete potřebovat lékaře
Jablko je právem považováno za nejzdravější domácího ovoce. Obsahuje velké množství látek, které příznivě působí na naše zdraví. Po celé naší zemi máme mnoho starých jablečných alejí, kam si můžeme přijít jablka natrhat.

Jablko ke snídani proti zácpě

Taniny obsažené v jablku zmírňují zánět střevní sliznice. Organické kyseliny obnovují bakteriální flóru ve střevech. Jablka tak přímo ovlivňují peristaltiku střev, při zácpě projímají a při průjmu staví. Každodenní konzumace jablek pomáhá při léčení chronického kožního ekzému, který je způsobený nevyloučenými toxiny.

Jablkem proti rakovině tlustého střeva

Výzkumy ukázaly, že jablečný pektin může zabránit růstu rakovinného nádoru tlustého střeva. Pektiny se ve střevech nevstřebávají, ale podporují vylučování toxinů. Lékaři doporučují jablka v jídelníčku lidem s vysokým rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva, jakož i těm, kteří již léčbu podstupují nebo mají za sebou úspěšnou operaci a chtějí předejít recidivě.

Léčivý jablečný ocet

Nápoj z jablečného octa pomáhá při únavě, vysokém krevním tlaku, bolestech svalů a kloubů a při srdečních a ledvinových potížích. Do sklenice pramenité vody přimícháme lžíci medu se lžíci jablečného octa. Popíjíme i v létě pro ochlazení.

Upečte si výtečný jablečný sachr

80 g rozpuštěného másla a 250 g třtinového cukru ušleháme s 3 vejci. Do směsi po lžících vmícháme 230 g hladké mouky (může být zčásti špaldová), kterou jsme smíchali s 50 g kakaa a lžící vinného kamene. Jablka nastrouháme a opatrně je přimícháme do těsta. To nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Upečený korpus vyklopíme a necháme vychladnout. Pak dort rozkrojíme a pomažeme marmeládou výraznější chuti (nejlepší je rybízová nebo višňová). Povrch polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme půlkami jader vlašských ořechů.

Rozhlédněte se kolem svého domova, jestli na vás někde nečeká zapomenutá stará jabloň nebo celý jablečný sad. Jablečný štrůdl, křížaly, lahodný čaj z jablečných slupek nebo jablečný mošt k podzimu prostě patří!