Máte citlivé dítě? Zahrajte si spolu hry pro rozvoj sebedůvěry, komunikace a smyslu pro humor

Máte citlivé dítě? Zahrajte si spolu hry pro rozvoj sebedůvěry, komunikace a smyslu pro humor
Z dlouhého pobytu doma už mohou být rozmrzelí jak rodiče, tak děti. Vy však nepropadejte chmurám a zahrajte si některou z tvořivých her, které rozvíjí fantazii a smyslové vnímání.

Bleskové povolání

Vezmeme si míč, polštář nebo plyšáka. Zvolený předmět si přehazujeme a při každém hodu řekneme název zaměstnání, které nás napadne. Povolání se snažíme říct co nejrychleji a dát šanci zase druhému. “Holič, moderátor, herec, dělník, stavař, technik, hudebník, malíř, prodavač…,” postupně zrychlujeme až někomu míč spadne. Zaměstnání, které bylo vyřčeno naposledy, musíme společně předvést. Nesnažíme se o dokonalost předvedené postavy, naším cílem je ukázat dítěti, jaká je to zábava, hrát si na něčí povolání. Smyslem hry je podpořit soustředěnost, komunikaci a legraci.

Zdroj: Autor: Juliya Shangarey / Shutterstock

Na průvodce

Rozhodneme, kdo bude průvodcem a kdo turistou. Průvodce vede cizince bytem a představuje mu jej jako gotický hrad, zámek s bohatým inventářem nebo technické muzeum. Průvodce se snaží turistu co nejvíce zaujmout barvitým popisem exponátů a přiblížit jejich původ či smysl. Fantazii se meze nekladou, čím zajímavější a vtipnější prohlídka bude, tím větší zájem turistů expozice získá. 

“Holič, moderátor, herec, dělník, stavař, technik, hudebník, malíř, prodavač…,” postupně zrychlujeme až někomu míč spadne.

Neobvyklé malování

Na zem pokrytou igelitem si připravíme vodové barvy, štětce, papír velikosti A3 a sklenici s vodou. Zkoušíme malovat nohama. Štětec uchopíme mezi palec a ukazováček. Ruce při malování vůbec nepoužíváme. Vyzkoušíme si také malování ústy. Pečlivě umytý štětec vložíme mezi rty a zuby přidržujeme. Jistě nám vzniknou originální umělecká díla.

Zdroj: autorský text