Mikulášské tvoření s dětmi: Čert z křížal

Mikulášské tvoření s dětmi: Čert z křížal
Již několik století patří sušené ovoce k adventním pokrmům. Ze sušeného ovoce se vyráběly postavičky pro děti nejen na mikulášskou nadílku. V minulosti se figurky upevňovaly na dřevo, vytvářely se z nich skupinky čerta, anděla a Mikuláše v rozmanitých kompozicích s betlémem. Takové figurky se doplňují nalepenými vlasy a vousy z koudele, oblékají se do šálek z kanafasu, přidávají se i dřevěné a kovové prvky.

Na výrobu budeme potřebovat:

sušené švestky, rozinky, hřebíčky, křížaly, špejle, párátka a dráty, kousek červeného papíru, lněný či konopný provázek, jehlu, nit a větvičku

Postup:

Kostru postavy zhotovíme pomocí špejle a pevnějšího drátu. Na špejli, která bude základem trupu namotáme drát, který nám vytvoří ruce a nohy. Na tuto kostru navlékáme křížaly, na vršek špejle napíchneme větší švestku jako hlavu, do které jsme upevnili rohy v podobě menších křížal či rozinek na zlomku párátka nebo rohy ze dvou hřebíčků (hřebíčky zasuneme zevnitř k pecce a propíchneme ven).

Z červeného papíru vystřihneme jazyk a částečně jej vsuneme do prořízlého otvoru v místě úst. Jako oči zapíchneme do švestky jablečná jadérka. 

Na drátky, které jsou připraveny pro ruce navlékneme větší rozinky. Poslední rozinku s drátkem zahneme, konec drátku vsuneme do rozinky a tím ruku zakončíme. Na špejli napichujeme švestky a vytváříme trup. Na dráty, které jsou určeny pro nohy navlékáme švestky a drát s poslední švestkou ohneme, čímž vytvoříme botu. Konec drátu ohneme a vsuneme zpět do švestky. Efektní budou chodidla vytvořená z půlek ořechů, ale hůře se připevňují.

Na výrobu ocasu použijeme kousek spleteného provázku a upevníme jej stejně jako jazyk. Do ruky můžeme vložit větvičku jako pometlo, o které se čert opírá. Řetízek se bude dobře vyjímat jak z napučeného hrachu či z rozinek navléknutých na niti tak i papírový.