Zázvorovo-jablečný perníkový koláč se smetanou oceníte především v zimě. Zahřeje a prospěje imunitě

Zázvorovo-jablečný perníkový koláč se smetanou oceníte především v zimě. Zahřeje a prospěje imunitě
Upečte si vláčný jablečný koláč s lehkým štiplavým dozvukem zázvoru a křupavou karamelovou krustou, který voní po perníku a chutná opravdu smetanově.

Karamelová krusta

Nejprve si připravíme karamel. Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a půl šálku hnědého cukru s 2 lžícemi vody. Mícháme, dokud se máslo s cukrem nerozpustí. Když hmota začne měnit barvu do zlatavé, ihned odstavíme, aby se nám karamel nepřipálil. Teplý karamel rovnoměrně nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem. 

Jablečná náplň

Ve stejné pánvi necháme rozpustit 2 lžíce másla a přidáme 0,5 kg na tenké plátky nakrájených jablek. Jablka obracíme na pánvi tak dlouho, dokud nejsou průsvitná. Po vychladnutí jablečnou směs poklademe na karamel.

Zázvorové těsto

2 hrnky špaldové mouky smícháme s 1 a ½ lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky soli, 1 a ½ lžičky skořice, ½ lžičky hřebíčku a špetkou muškátového oříšku. Ve vodní lázni rozehřejeme ½ hrnku tmavé melasy, ½ hrnku javorového sirupu a půl hrnku třtinového cukru s ½ hrnku másla. Do vlažné směsi přimícháme 2 velká rozkvedlaná vejce s 2 lžícemi jemně nastrouhaného zázvoru. 1 ½ lžičky jedlé sody rozmícháme v ¼ šálku horké vody, dokud se nerozpustí a pak vmícháme do melasové směsi. Suchou směs pečlivě promísíme s tekutou a těsto rovnoměrně rozetřeme na jablka. Těsto polijeme ½ hrnku smetany ke šlehání. 

Koláč pečeme 30–40 minut na 175 °C, tak aby byl propečený i ve středu. Po vychladnutí vyjměte koláč z formy a opatrně překlopte na tác. Pomalu stáhněte pečicí papír a nazdobte našlehanou smetanou.

Dobrou chuť!