Nastává období sklizně chřestu: S těmito vychytávkami si zajistíte lepší úrodu napřesrok

Nastává období sklizně chřestu: S těmito vychytávkami si zajistíte lepší úrodu napřesrok
Chřest se dožívá v průměru 20 let. Musíme se o něj řádně starat, aby jeho kvalita zůstala stejná. Avšak existují různé fígle, s jejichž pomocí si do budoucna zajistíme lepší úrodu. Přitom stačí udělat jen málo.

Kdy poprvé sklízet

Existují určité dohady o tom, kdy by se chřest měl začít sklízet. Pěstujete-li ho od semínka, většinou se uvádějí tři roky, v případě již povyrostlých ročních rostlin to jsou roky dva. Vědecké studie se nicméně zaměřily na to, co by se stalo, kdyby se sklízelo už první rok od vyklíčení. Zda chřest potěší větší úrodou než kdyby se čekalo tři roky, či zda bude strádat. A výzkumníci přišli s nečekanou odpovědí.

Pokud jste si tipli, že za tři roky chřest poskytl bohatší úrodu a silnější oštěpy, měli jste pravdu.Je jen na vás, po jaké době začnete chřest sklízet. Můžete do něj zasáhnout již po roce nebo počkat ony tři roky, nicméně jako úvaha k zamyšlení, když chcete posílit chřest, je tato myšlenka přínosná.

Sklízejte všechno, co stačilo vyrůst

Roční chřest musíte stihnout sklidit za týden, dvouletý za dva, a takto to jde dál. U staršího chřestu je mnohem lepší stihnout sklidit do konce května. Závisí však na počasí, místo konce dubna můžete začít sklízet až v květnu, bude-li zima.

Načasování je velmi důležité. Budete-li sklízet později, chřest nebude mít takovou kvalitu, oštěpy budou více ztvrdlé. Oštěpy lámejte, neuřezávejte je nožem ani je neustřihávejte zahradními nůžkami. Řezy obvykle vedou k poškození pupenů, z nichž obvykle raší nové oštěpy.

Chcete-li posílit svůj chřest a znásobit počet oštěpů příští rok, sklízejte i ty malé oštěpy, které sotva stačily vylézt. Ačkoli by se mohlo zdát, že to spíše uškodí, opak je pravdou. Někteří brouci kladou vajíčka do těchto malých oštěpů a tímto činem jim v tom zabráníte.

Po sklizni hnojte

Jakmile skončíte se sklizní, nechte chřest růst. Teprve až na podzim odlomte všechny výhonky na úroveň půdy, vytrhejte plevel a použijte hnojivo, abyste rostlinám dodali potřebné živiny.

Pokud chcete, aby se chřestu dařilo, vysaďte je na více slunné místo
Pokud chcete, aby se chřestu dařilo, vysaďte je na více slunné místo | Zdroj: belchonock / Depositphotos

Chřest přesaďte na vhodnější místo

Chřestu se více daří na slunném místě a měl by být od ostatních oddělen, měl by růst v prohlubni v hlíně. Někdo tomu říká hrobeček. Také je důležité myslet na pohodlí rostlin, na jejich kořeny. Vysazujte je přibližně půl metru od sebe. Zjistěte si pH vaší půdy, ideální hodnota se pohybuje mezi 6,5 a 7,5.

Máte-li chřest teprve první rok, je důležité ho pravidelně zalévat. V dalších letech již snáší sucho mnohem lépe. Zároveň si promyslete, zda chcete samčí i samičí rostliny. Samčí totiž produkují více oštěpů, které jsou kvalitnější. Samčí záhonek vám zajistí lepší úrodu. Nutno dodat, že máte-li pouze samčí chřest, čas od času se vám ze samčích semen může zrodit samičí rostlina. Proto není jisté, jestli při koupi výhradně samčích semen budete mít lepší a větší úrodu, pravděpodobnost se však zvyšuje.

Je dobré čas od času zkontrolovat, zda v záhonu nemáte samičí rostlinu, která produkuje semena. Tato semena mohou vyrůst v rostliny, které, zůstanou-li nepřesazeny, budou s těmi stávajícími soupeřit o živiny.

Zdroje článku: