Poslední trendy v grilování vyměnily žulu a lávové kameny za obyčejný solný blok

Poslední trendy v grilování vyměnily žulu a lávové kameny za obyčejný solný blok
Grilování na kamenech se stalo velkým hitem už před léty. Tento způsob přípravy se prosadil především jako zdravější varianta přípravy pokrmů na grilu. Tuk z masa v této variantě nekape přímo na rozžhavené uhlíky, nepřepaluje se a neprská na připravované jídlo.

Sůl je v naší kuchyni už tisíce let a jen stěží si bez ní umíme vaření představit. Sůl je čistě přírodní a najdeme ji po celé planetě v několika variantách. Mezi ty nejvyhledávanější patří ta himalájská.

himálajská sůl
himálajská sůl | Zdroj: SuperMoo / Depositphotos

Kromě solniček ji máme často doma i jako hezkou dekoraci ve formě solného svítidla. Poslední roky se objevuje tato růžová sůl i v podobě solných bloků, které mají stejné využití jako žula a lávové kameny.

Proč je solný blok skvělý na grilování

Grilovací solný blok je silný kus růžové mramorované soli těžené z himálajské horské oblasti. Čím je blok tlustší, tím je kvalitnější, déle vydrží a lépe drží teplo.

Nádherné růžové zbarvení těchto solných bloků z nich dělá nejen pracovní desku, ale celá řada výrobců je vsazuje do kovového rámu s úchyty, pro praktické přenášení a pro možnost využití bloku k servírování.

Není třeba se obávat, že by solný blok jídlo moc osolil. Často je třeba jídlo ještě dochutit. Sůl, která se z bloku uvolňuje do jídla, obsahuje prospěšné minerály, které mají i svou vlastní jemnou chuť. Grilovat lze třeba oblíbeného lososa a také všechny druhy masa. Připravit lze i zeleninu, tofu nebo chutný sýr, který si zachová svou klasickou chuť.

maso ke grilování
maso ke grilování | Zdroj: alexraths / Depositphotos

Jak nejlépe použít solný blok

Je velmi důležité nechat solný blok zahřívat postupně. Lze to dělat na roštu grilu, přímo na kamenech v ohništi, a dokonce i na plotýnce sporáku nebo ve zděném krbu.  Blok by neměl být v přímém kontaktu s plameny. Sůl v této formě je velmi tvrdá a při styku s ohněm a při rychlém zahřátí by mohl blok prasknout. Běžně se pozvolna zahřívá 20 minut. Optimální teplota povrchu pro grilování je 200 až 220 °C. Teplota by neměla přesáhnout 250 °C.

Údržba solného bloku

Po každém grilování se musí hladký pracovní povrch očistit. Stáčí na vychladnutý blok použit špachtli a poté vlhký hadřík. Lze použít i drátěnka a teplá voda, ale nikdy ne saponát. Blok by se měl dostat do kontaktu s vodou co nejméně, protože se tím zkracuje jeho životnost. Po očištění se povrch vytře do sucha a uskladní pro další grilování. Nikdy se na horký povrch nelije studená voda.
Zdroje článku: