Šílené diety aneb tohle určitě doma nezkoušejte

Šílené diety aneb tohle určitě doma nezkoušejte
Plavková sezóna je definitivně za námi. Ulevilo se vám a dáváte si předsevzetí, že na příští měsíce si na ordinujete dietu a za rok budete určitě na plovárně oslňovat? S těmihle dietami to určitě nezkoušejte.

Dieta Horace Fletchera

Žádné počítání kalorií, vážení surovin, listování v kuchařkách pro inspiraci nebo čtení etiket se složením.

Dieta tohoto muže je založena na jednoduché radě: Žvýkejte. O tom, jak moc rozžvýkat každé sousto, existují různé teorie. Podle některých do té doby, dokud má jídlo nějakou chuť. Jiné doporučují žvýkat, dokud strava není tekutá. Pak musíte potravu vyplivnout.

Bizarním vedlejším účinkem této léčby je i změna vašeho vyměšování. K tomu by mělo docházet jen jednou za dva týdny a „produkty“ by měly být zcela bez zápachu. Sám autor diety to údajně dokazoval na vlastních tělesných výměšcích.

Kromě toho, že vás po téhle dietě bude nejspíš hodně bolet čelist, je to samozřejmě coby cesta k hubnutí nesmysl. Alespoň pokud si neplánujete zadělat na podvýživu.

Dieta octová

Octová dieta spočívá v konzumaci jablečného octa. Lžíci naředěného (!) octa byste si měli dát před každým jídlem. Podobným způsobem hubnou i slavní. Dietu zpopularizoval už lord Byron, s octem hubla i herečka Megan Fox či návrhářka Victoria Beckham.

Celebrity na octovou dietu přísahají, odborníci podobný nápad považují bez nadsázky za šílený. Konzumací octa si můžete poškodit trávení. Trpí sliznice i zubní sklovina. Dietu navíc nesmíte držet déle než dva týdny.

Dieta s tasemnicí

Dieta s tasemnicemi nabrala na popularitě na počátku 20. století. Hubla tak údaje i operní pěvkyně Maria Callas. Tasemnice je parazit, který hostitelský organismus připravuje o veškeré živiny. Teoreticky to zní jako fungující recept na hubnutí.

Má však značná úskalí. Spolknout boubele z tasemnic vám mohlo zadělat na nechtěné zdravotní problémy, jako je bolest hlavy či deprese. Dietou riskujete i poškození jater a ledvin a zničený imunitní systém.

Počítalo se samozřejmě s tím, že parazita posléze zahubíte. Ne vždy ovšem mělo polknutí pilulky kýžený efekt. Navíc vylučován tasemnice mělo další nežádoucí účinky. To ovšem neznamená, že by tato svérázná dieta byla reliktem minulosti. V Mexiku ji můžete absolvovat dodnes.