Proč zvolit oleandr? Jednoduchá péče, velký efekt

Proč zvolit oleandr? Jednoduchá péče, velký efekt
Chcete si ozdobit zahradu pěknou rostlinou, ale nejste zatím zkušení pěstitelé? V tom případě můžete zvolit oleandr, který je jednou z nejméně náročných přenosných rostlin.

Jedovatý oleandr

Oleandr má bohužel jednu velmi nepříjemnou vlastnost. Obsahuje toxiny; zkrátka je jedovatý. Pokud se rozhodnete pořídit si oleandr, dbejte na správné umístění této rostliny. Musí být mimo dosah dětí nebo domácích mazlíčků. Všechny části oleandru jsou jedovaté. Pokud dojde k požití, vdechnutí nebo k manipulaci bez ochranných rukavic, může dojít k závažným zdravotním problémům.

Příznaky otravy

Mezi příznaky otravy oleandrem patří nevolnost, zvracení, bolesti břicha nebo závratě.

Kam s oleandrem?

Oleandr nepotřebuje moc péče. V dubnu nebo v květnu se doporučuje umístit ho někam ven na slunečné místo. Je potřeba si ale dát pozor, aby oleandr nebyl na průvanu.

Jak na oleandr?

V dubnu či květnu je dobré oleandry prořezat. Odstraňte až dvě třetiny délky starší výhony, to podpoří tvorbu nových, silně rostoucích výhonků. Ty pak je vhodné svázat dohromady nebo podepřít, dokud nezesílí.

Zakoupené rostliny

Koupili jste si oleandr a jdete s ním jako šťastný majitel domů? Doporučuje se nové rostliny co nejdříve přesadit do směsi zahradnického substrátu a kompostu v poměru 2:1. Zemina by měla být výživná a měla by udržovat vlhkost. Během vegetačního období je potřeba rostliny poměrně dost zalévat a pravidelně hnojit minerálním hnojivem.

Pokud si koupíte oleandr, nezapomeňte ho pravidelně zalévat a hnojit
Pokud si koupíte oleandr, nezapomeňte ho pravidelně zalévat a hnojit | Zdroj: Botond / Depositphotos

Mladé rostliny

Tyto rostliny je potřeba přesazovat každý rok.

Starší rostliny

Starší rostliny snesou podmínky ve stejném květináči několik let.

Škůdci

Škůdcům se bohužel nemusí vyhnout ani oleandr. Tuto rostlinu můžou napadnout vlnatky, puklice, svilušky, třásněnky nebo mšice.

Řízkování

Řízkování je způsob vegetativního rozmnožování. Účinné je použít vrcholové řízky z jednoletých výhonů, ideálním obdobím je konec srpna. V této době jsou nejvíce vyzrálé. Řízkování tímto způsobem dokáže zaručit zakořenění a také podporuje větvení mateřské rostliny.

Jak na rozmnožování?

Když odeberete spodní listy, řízky ošetřete stimulátorem zakořeňování, zapíchněte je do substrátu z rašeliny a agroperlitu v poměru 1:1 a umístěte na místo s pokojovou teplotou a dostatečným přísunem světla.

Zakořenění oleandru můžete také provést ve vodě, kdy je vhodné řízky ponořit na několik hodin do vlažné vody a následně ji vyměnit. Když se vytvoří přibližně po dvou měsících kořeny, lze řízky přesadit do květináčů s průměrem 10–12 cm.

Přezimování

Oleandr je mrazuvzdorný do -5 stupňů Celsia, musí se chránit před silným mrazem. Ideální místo pro přezimování oleandru je chladná zimní zahrada nebo nevytápěný skleník. Případně můžete oleandr přezimovat ve sklepě neb v garáži. Čím větší je v místnosti tam, tím nižší by měla být okolní teplota. Je nutné hlídat, aby teploty nevystoupaly nad 5 stupňů Celsia. Pokud přezimujete oleandr v uzavřené místnosti, je potřeba jednou za týden větrat.