Letní sezóna se blíží. Jak zhubnout do plavek udržitelně a bez drastických diet

Letní sezóna se blíží. Jak zhubnout do plavek udržitelně a bez drastických diet
Už jen pár týdnů a mnozí z nás vyrazí k moři, k jezeru či na koupaliště. Že jste nestačili shodit posledních pár přebytečných kil? Nevadí, držte se těchto osvědčených rad, díky kterým natrvalo zhubnete.

Pravidelný pitný režim

Dopřejte tělu dostatek tekutin, aby nemuselo zadržovat vodu v těle. Dostatečným pitím vody zmizí pocit nafouklého bříška, ale zlepší se i kvalita vlasů, nehtů a pleti, hydratované tělo je zkrátka svěžejší. Dávejte si však pozor na sladké limonády a alkohol. Ačkoliv obsahují vodu, zbrzdí proces hubnutí kvůli vysoké kalorické hodnotě, což u alkoholu platí dvojnásob. Chcete-li si pitný režim něčím zpestřit, udělejte si čaj, nebo kávu. Tyto nápoje vám navíc mohou pomoct. Pakliže obsahují kofein, nabudí metabolismus a tělo bude spalovat efektivněji. K šálku espressa si ale nezapomeňte dát také skleničku vody.

Zdroj: Autor: NDAB Creativity / Shutterstock

Základem je kalorický deficit

Alfou a omegou pro úspěšnou redukci je kalorický deficit. Deficitu docílíte tak, že snížíte příjem potravin, nebo zvýšíte fyzickou aktivitu, případně můžete v rozumném množství udělat obojí. Upraveným jídelníčkem a zařazením nějakého cvičení bude tělo hubnout a formovat se. Při nastavení příjmu si ale pamatujte, že byste nikdy neměli jít pod hranici svého bazálního metabolismu. Existuje několik dostupných nástrojů, které vám pomohou s výpočtem doporučeného denního příjmu, vůbec nejlepší je ale poradit se s odborníkem.

Na drastické snižování příjmu zapomeňte. Může se stát, že 2 dny budete dodržovat striktní dietu, ale poté už to nevydržíte a sníte, co vám přijde pod ruku. Tím se ale nikam neposunete, ba naopak, vrátíte se zpět na začátek. Při hubnutí platí pravidlo, že méně je někdy více. I když si snížíte denní příjem například "jen" o 100 kcal, za týden vám tělo dokáže odpovědět úbytkem centimetrů v pase. 

Dělejte to, co vás baví

Na hubnutí je nejlepší běhání? Posilováním jen naberu a budu vypadat ještě větší? Nesmysl! Chcete-li doplnit svůj nový zdravý životní styl o nějaký pohyb, vůbec nehleďte na tyto zajeté stereotypy. Spalovat budete jak při běhání, tak v posilovně, na kole, nebo na bruslích. Nejdůležitější je, že vám dělá sport radost, baví vás a chcete se k němu vracet.

Co se posilování týká, vůbec se ho nemusíte bát. Pokud neplánujete zvedat opravdu těžké váhy, vaše tělo nemůže působit mohutněji. Naopak se svaly hezky zpevní a tělo se tak vytvaruje, no a pevné tělo vypadá v plavkách přece skvěle.

A rada na závěr, dejte svému tělu čas a nevěšte hlavu, když hubnutí nepůjde tak rychle, jak jste očekávali. Ani vašemu tělu netrvalo týden, než všechen přebytečný tuk nabralo, stejně tak ho není schopno za tak krátkou dobu zredukovat. 

Zdroj: autorský text