Keto dieta vás rychle zbaví přebytečných kilogramů

Keto dieta vás rychle zbaví přebytečných kilogramů
Snad neexistuje populárnější dieta, než je keto dieta. A proč je tolik populární? Slibuje rychlý úbytek váhy bez jojo efektu a bez nutnosti pohybu a zaručeně při ní nehladovíte.

Jak funguje keto dieta a proč nese tento název?

Proč se keto dieta jmenuje tak, jak se jmenuje? Protože funguje na základě ketózy. Ketózou označujeme reakci těla na úbytek sacharidů v jídelníčku. Právě nízký obsah sacharidů je hlavním znakem keto diety. V běžném jídelníčku obsah sacharidů tvoří až 55 %. Oproti tomu keto diety fungují tak, že sníží příjem sacharidů až na hranici maximálně 20 % a nahradí je bílkovinami. A s touto změnou si musí tělo nějak poradit a tady nastává klíčový proces keto diety.

Aby šlo princip keto diety dobře vysvětlit, je potřeba si uvědomit, že za normálních okolností tělo využívá sacharidy jako hlavní zdroj energie. Sacharidy štěpí na glukózu a její tělem nespotřebovaný přebytek umí uskladnit formou tukové tkáně. Když tedy tělu vezmete sacharidy (respektive omezíte jejich příjem), začne za ně shánět náhradu, protože logicky potřebuje jiný zdroj energie. A tím zdrojem se tentokrát stanou tuky. Rozložením tuku tělo získá glukózu a jako vedlejší produkt vznikají v těle ketonové látky. Ty v těle vyvolávají ketózu, která utlumuje pocit hladu, zmírňuje chuť na sladké a tělo v ketóze rychle hubne.

Keto dieta, Zdroj: 1989studio / Shutterstock

Hlavní výhody keto diety

  • Výsledky keto diety jsou vidět opravdu rychle.
  • Keto dieta probíhá bez mučícího pocitu hladu.
  • Keto dieta minimalizuje riziko jojo efektu.
  • Nevyžaduje cvičení.
  • Je vhodná téměř pro všechny.
  • Keto dieta nabízí pestrý a nutričně vyvážený jídelníček.
  • U keto diety můžete mlsat.
  • Keto dieta nabízí přehledná pravidla, podle kterých se můžete snadno řídit.
  • U keto diety si vystačíte s běžně dostupnými surovinami.
  • Keto dieta nabízí podpůrný startovací program.

Podpůrný startovací program

Keto dieta není jen o sníženém příjmu sacharidů, proslavil ji i podpůrný startovací program, který lidem pomáhá hubnout. Je založený na nabídce hotových jídel, které uživatelé připraví během několika málo chvilek. Program obsahuje nejen hlavní jídla, nýbrž i polévky, koktejly a případně nějaké sladké tyčinky. Tato jídla jsou nutričně vyvážená a v prvních fázích keto diety můžete jíst opravdu jen tato jídla plus je nutné dodržet pravidelný pitný režim.

Postupem času uživatelé z plného programu přecházejí do fáze, kdy zmenšují počet hotových keto jídel a postupně do jídelníčku zařazují jídla z běžných surovin (opět je zde kladen důraz na převahu bílkovin a minimum sacharidů). V této fázi si však uživatelé ketodiety, kteří se rozhodli podpůrný program využít, osvojili důležité stravovací návyky, tedy pravidelné na bílkoviny bohaté jídlo a dostatek tekutin. S takovým režimem už nemají problém pokračovat v hubnutí sami, v tom nejlepším případě se dieta promění v jejich nový zdravější životní styl.

 

Zdroje: