Slyšeli jste už o metodě půstu Eat-stop-eat? Je to moderní způsob hubnutí

Slyšeli jste už o metodě půstu Eat-stop-eat? Je to moderní způsob hubnutí
​​​​​​​Jestliže se snažíte zhubnout a nejde vám to, můžete vyzkoušet novou metodu hubnutí, která vám pomůže docílit štíhlé a krásné postavy. Metoda Eat-stop-eat je založena na pravidelném a cíleném půstu, který je pro lidské tělo přirozený a měl by být dodržován.

 

Metoda půstu Eat-stop-eat

Výzkumy odborníků naznačují, že pro lidské tělo jsou přirozená období půstu. Původní pravěcí lidé si vždy nesehnali potravu, a tak několik dní hladověli. V mezidobí mezi jídly byli zvyklí na pravidelné půsty.

V dnešní době, kdy je všude mnoho jídla, je tělo vybízené k neustálé konzumaci a hubnutí je nesnadné. Jestliže chcete zhubnout, je dobré zařadit do svého životního stylu pravidelné doby půstu. Existuje několik způsobů, jak do vaší denní rutiny vpravit dny půstu, avšak na popularitě získává metoda Eat-stop-eat.

Metoda byla vytvořena Bradem Pilonem, který zkoumal účinky přerušovaného půstu na univerzitě University of Guelph v Ontariu v Kanadě.

Jak praktikovat metodu Eat-stop-eat

Základem této metody je načasování. V týdnu si vyberte dva dny, které nejdou po sobě, v ty dny dodržujte půst. Měl by trvat 24 hodin v kuse. Po tu dobu byste neměli nic jíst, můžete pouze pít nekalorické nápoje nebo vodu. Povolena je neslazená káva či čaj nebo bylinkové odvary. I v době půstu je důležitá hydratace.

Zbývající dny jezte rozumně a přiměřeně. Nejlepší je, když tuto metodu doplníte zdravou stravou a zdržíte se alkoholu a kouření. K rychlejšímu zhubnutí vám napomůže také pravidelný pohyb.

Nejlepší je, když tuto metodu doplníte zdravou stravou, Zdroj: Syda Productions / Shutterstock

Zhubněte s metodou Eat-stop-eat

Půst si nastavte vždy v určitou hodinu, kterou dodržujte, abyste dosáhli pravidelnosti. Tak docílíte největšího efektu. Jestliže začínáte půst v 8:00 ráno, čas poctivě dodržujte.

Hlavním důvodem, proč metoda Eat-stop-eat funguje je deficit kalorií. Základem hubnutí je přijmout optimální množství kalorií k vydané energii. Jestliže přijímáte více kalorií, než vydáte energie, tloustnete. Metoda Eat-stop-eat redukuje počet přijatých kalorií a tak spálíte optimální množství a nepřibíráte.

Cílem této metody je také změna metabolismu, která se vytváří hladověním, kdy jsou místo rychlých cukrů spalovány tuky. To však není po 24 hodinách zaručeno.  

Metoda Eat-stop-eat má také vliv na psychiku. Je to způsob, jak nahlížet na své stravování a změnit způsob toho, jak jíte. Někteří lidé mají obsedantní potřebu neustále jíst. Zavedení pravidelného půstu vás naučí delší časový úsek vydržet bez jídla a pak si budete snáze zvykat na pauzy mezi jídlem.

S životním stylem Eat-stop-eat se postíme, abychom si mohli jídlo vychutnat, když jíme. Během dnů, kdy jíte, si můžete dopřát téměř cokoliv, co máte rádi. Určitě byste to však neměli příliš přehánět, aby přijetí kalorií odpovídalo jejich výdeji.

 

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.healthline.com